Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Німеччина визнає “кліматичних терористів” неприйнятним словом року

Важливо

Слово Klimaterroristen, яке перекладається з німецької як “кліматичні терористи”, назвали  “неприйнятним словом” 2022 року (Unwort des Jahres, буквально – “не-слово”). Група німецьких лінгвістів з міста Марбург у федеральній землі Гессен розкритикувала словосполучення за наклеп і криміналізацію активістів.

Про це повідомляє DW.

Лінгвісти вказують, що прирівнювати кліматичних активістів до терористів несправедливо – “ненасильницький протест та демократичний спротив ставлять у контекст антидержавності”.

Глобальна загроза, пов’язана зі зміною клімату, припиняє бути предметом обговорення, поступаючись дискусіям щодо політичних та юридичних кроків проти протестувальників, пояснили упорядники рейтингу.

Лінгвісти з Марбурга обирають “не-слово року” з 1991-го. Такими вони визначають негуманні або недоречні терміни, які порушують принцип людської гідності, вводять в оману, замовчують щось негативне або є дискримінаційними.

Так лінгвісти прагнуть привернути увагу до “недиференційованого, заплутаного або наклепницького використання публічної мови” в цілому та підвищити обізнаність людей про цю проблему.

2021-го “не-словом” року було обрано запозичене з англійської мови слово pushback (“відштовхування”). Лінгвісти пояснили, що воно замовчує негуманний процес “відштовхування” шукачів притулку та мігрантів на кордонах.

Як повідомляло раніше BitukMedia, словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” визначив “слово 2022 року”. На думку укладачів, ним стала фраза “русский военный корабль, иди на х*й”, сказана хоробрим українським прикордонником.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі