Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Та, що пожирає зірку – NASA отримало надзвичайно точне зображення чорної діри (ВІДЕО)

Важливо

Міжнародна команда астрономів спостерігала, як протягом 100 днів чорна діра поглинала зірку, що опинилась надто близько від неї. Це сталось на відстані 250 млн світлових років. Весь процес вдалось зняти і побудувати прискорену модель. Вона дозволяє побачити процес поглинання протягом однієї хвилини

Про це розповідає Phys. 

Процес поглинання зірки чорною дірою є прикладом припливного руйнування. Це дуже швидкі, а за космічними мірками практично миттєві, процеси. Від початку до кінця минає кілька місяців або навіть тижнів. Астрономи полюбляють спостерігати за такими припливними руйнуваннями через їхню швидкість та яскравість. Вони у реальному часі бачать, як гравітація чорної діри маніпулює матеріалом навколо неї, створюючи неймовірні світлові шоу.

“Припливні руйнування – це свого роду космічні лабораторії”, – говорить співавтор дослідження Суві Гезарі, астроном з Наукового інституту космічного телескопа в Балтіморі. – “Вони – наше вікно в режим реального часу, в якому можна побачити масивну чорну діру, що ховається в центрі галактики”.

Коли зірка підходить надто близько до чорної діри, сильна гравітація розтягує її доти, доки вона не перетвориться на річку гарячого газу. Газ обертається навколо чорної діри та поступово витягується, утворюючи яскравий диск.

Вчені вважають, що під час таких процесів потік газу закручується довкола чорної діри, стикаючись сам з собою. Це створює ударні хвилі та спрямовані назовні потоки газу, які генерують видиме світло, а також випромінювання, невидиме людському оку — ультрафіолет та рентгенівські промені. Потім матеріал починає осідати у вигляді диска, що обертається навколо чорної діри. Скажімо, як вода обертається навколо зливу у ванній. 

У цьому ж конкретному випадку вся серія подій зайняла лише 100 днів. Це лише п’ятий випадок, коли астрономам вдається спостерігати поглинання зірки чорною дірою.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Фахівці NASA оприлюднили опрацьований запис звукових хвиль від надмасивної чорної діри. Вона розташована на відстані 240 мільйонів світлових років від Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі