Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будь-яке перемир’я без миру є замороженим конфліктом – США не лишаться осторонь

Важливо

Джеймс Бінденагель
Посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона, професор і засновник кафедри міжнародної безпеки та управління Генрі Кіссінджера Боннського університету

Підсумком 300-денної повномасштабної війни Росії проти України стала поїздка президента Володимира Зеленського до Вашингтона. Після 10 місяців боїв ми розуміємо, що перемир’я бути не може, а Україні треба працювати над створенням “гібридного” трибуналу для розслідування російських військових злочинів.

Путін по-шахрайськи розраховував, що коли він почне свою агресію, Захід зробить вигляд, що нічого не сталося. Він сподівався, що у Заходу не буде політичної волі протистояти його війні в Україні. І хоча Україна перемагала російську армію в багатьох боях, ставка, яку зробив Путін, все ще являє собою серйозний виклик. Зараз лунають голоси, що Україна провинна вести переговори із Росією. Дехто каже, що Росія має отримати гарантії.

Президент Зеленський, виступаючи на спільному засіданні Конгресу, чітко заявив, що поставлено на карту у війні Росії проти України: “Це протистояння не можна заморозити чи відкласти. Його не можна ігнорувати, сподіваючись, що океан або щось інше забезпечить захист”.

Президент Джо Байден відповів на це, коли сказав: “Усім своїм єством ми розуміємо, що боротьба України – це частина чогось набагато більшого. Американський народ знає, що якщо ми будемо стояти осторонь таких кричущих нападів на демократію і свободу, світ точно зіштовхнеться із гіршими наслідками”.

Байден також сказав, що Зеленський ясно дав зрозуміти, що він відкритий для досягненя “справедливого миру”, але Путін не зробив жесту про готовність до цього Байден і його помічники чітко дали зрозуміти, що вони не будуть примушувати України до будь-яких переговорів.

Переговори з росіянами не означають, що вони будуть дотримуватися угод

Ті ж, хто вимагають переговорів, тільки підтримують зусилля Росії розділити Захід у його солідарності допомогти Україні відновити її територіальну цілісність і суверенітет. Більш того, переговори з росіянами не принесуть впевненості в тому, що росіяни будуть дотримуватися домовленостей – і це не дає основи Україні для мирних переговорів.   

Будь-яке перемир’я без миру є замороженим конфліктом. Більш того – прийняття у підписаній угоді про перемир’я того факту, що Росія може здійснювати агресію проти іншої країни задля захоплення її території, поклало би кінець Гельсинській угоді про те, що зміна кордонів може відбуватися лише мирним шляхом.  Тому будь-яке врегулювання повинно стримувати майбутню агресію і не допускати замороженого конфлікту, як у Кореї.

Україна повинна створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал, який займеться розслідуванням, хто особисто в оточенні Путіна відповідальний за цей жахливий злочин.

трибунал надасть Україні політичні переваги

Трибунал надасть Україні політичні переваги. По-перше, він підкреслить, що Україна є жертвою жорстокого вторгнення, яке призвело до геноциду. Суд доведе російську агресію.

По-друге, путінська війна розвіяла оману у Німеччині та Європі загалом про можливість укладання миру із Росією.

По-третє, трибунал продемонструє, що Україна, Центрально-Східна Європа, країни Балтії та інші сусіди росії потребують гараній захисти від російської агресії.

По-четверте, трибунал дозволить України перекласти на Путіна, Сергія Лаврова, Сергія Шойгу особисту відповідальність за їхню агресію. Трибунал зможе розглядати  російську агресію саме як злочин проти миру, ведення незаконної війни.

Відомий британський юрист-правозахисник Філіп Сендс пропонує, аби трибунал накладав санкції та фінансові санкції для протидії Путіну за те, що той вчинив злочинну агресію.

28 лютого Сендс написав у Financial Times, що путінська війна є злочином проти миру. І тому цю війну не може розслідувати Міжнародний кримінальний суд, бо це не в його юрисдикції. Про це сказав і Генпрокурор України Андрій Костін. Але він додав: “Однак ми не можемо залишити ці злочини безкарними. Тому створення спеціального міжнародного трибуналу є центральним питанням для України”.

Це не новина, що для розслідування військових злочинів утворювали окремі суди. Справи розглядалися у Спеціальному суді з Сьєрра-Леоне, Трибуналі Камбоджі та Палаті з військових злочинів Боснії. На підтримку створення такого щодо злочинів Росії виступила і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн – “Ми підтримуємо Міднародний кримінальний суд. Але Європейський Союз пропонує створити спеціалізований суд за підтримки Організації Об’єднаних Націй для розслідування та судового переслідування злочинів російської агресії”, – сказала вона 30 листопада.

У ЄС до створення такого гібридного трибуналу поставилися прихильно. Скоріш за все, він буде виходити із міжнародного визначення агресії, і там будуть працювати як українські, так і міжнародні судді і прокурори. Нема сумнівів, що російська військова агресія підходить під визначення, яке дає ООН – “вторгнення чи напад збройних сил держави на територію іншої держави чи будь-яка військова окупація”.

Що стосується Німеччини, то їй необхідно підтримати зусилля ЄС та Генасамблеї ООН, щоб домогтися міжнародного схвалення спеціального трибуналу. В будь-якому разі, Захід повинен утриматися від тиску на українців з вимогою визнати за Росією території, які вона захопила.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі