Субота, 18 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Посмертно: фільм про Маріуполь отримав премію Європейської кіноакадемії

Важливо

Найкращим документальним фільмом 2022 року Європейська кіноакадемія визнала “Маріуполіс 2” литовського режисера. Його автор Мантас Кведаравічус у квітні загинув в окупованому росіянами Маріуполі. Премію Європейської кіноакадемії часто називають “європейським Оскаром”. 

Про це повідомили в твіттері Європейської кіноакадемії.

Церемонія нагородження лауреатів 35-ї Премії Європейської кіноакадемії відбулась у столиці Ісландії – Рейк’явіку.

Стрічка “Маріуполіс 2”, виробництва Литви, Франції та Німеччини, була визнана найкращим європейським документальним фільмом у 2022 році.

“Фільм з величезною силою та чутливістю зображує життя, що триває серед бомбардувань, і розкриває образи, в яких поєднані трагедія й надія”, – прокоментували організатори. 

Ця документалка є продовженням фільму “Маріуполіс”, що була знята Мантасом Кведаравічюсом у 2015 році. Він почав фільмування другої частини вже після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Кведаравічус приїхав до окупованого російськими військами Маріуполя у березні і знімав там мирних жителів. Згодом чоловік потрапив у полон й у квітні загинув. Йому було лише 45 років. Роботу над стрічкою продовжили близькі та колеги Мантаса. “Маріуполіс 2” змонтований з матеріалу, який разом з тілом чоловіка вивезла наречена режисера, українка Ганна Білоброва, яка була разом з ним у Маріуполі.

Мантас Кведаравічюс. Фото – Суспільне

Прем’єра  “Маріуполіс 2” відбулася в позаконкурсній секції “Спеціальний показ” 75-го Каннського кінофестивалю 19 травня 2022 року. Вона була удостоєна спеціальної нагороди журі “Золоте око”.

Мантас Кведаравічюс фільмував події у гарячих точках. Одним з його найвідоміших фільмів є “Барзах” (2011), що означає “світ, де перебувають до судного дня душі мертвих”. У ньому показані історії сімей, у яких силовики викрадали людей. Це фільм про тортури в кадировській Чечні. Прем’єра картини відбулася на Берлінському кінофестивалі, здобула спеціальний приз Amnesty International. Литовська кіноакадемія обрала “Барзах” найкращим документальним фільмом року. 

Премію Європейської кіноакадемії часто називають “європейським Оскаром”. Її було засновано 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для просування європейського кінематографу у світі. Вона є однією з найпрестижніших нагород у галузі кіно. Відбір її лауреатів здійснюють понад 4 тис. осіб – членів академії.

Як повідомляло раніше BitukMedia, драму “Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач обрано претендентом на боротьбу за премію “Оскар” від України. Йдеться про номінацію в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі