Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тисячі років тому у могили клали фігурки сов – для чого вони потрібні

Важливо

У багатьох могилах, яким близько 5 тис. років, археологи знаходять фігурки сови. Раніше вважали, що це – символи богинь, які мали виконувати ритуальні функції. Але все виявилося простіше – це просто дитячі іграшки. Такого висновку дійшли іспанські науковці.

Про нові здогадки учених пише CNN.

Протягом останнє століття на Іберйському півострові, де зараз знаходяться Іспанія та Португалія, у стародавніх похованнях археологи знайшли тисячі фігурок у формі сови.

Спочатку їх вважали ритуальними предметами. Але їх положення у могилах викликало сумніви, каже Діас Нуньєс де Аренас, науковий співробітник факультету історії мистецтв Мадридського університету Комплутенсе. Крім того, фігурки знаходили у рештках стародавніз будинків у місцях, які теж не мали ритуального значення.

Гіпотезу про те, що це просто іграшки, перевірили таким чином. Створили каталог 100 різних дерев’яних сов за такими показника: візерунок пір’я, форма голови і морди, дзьоб і крило.

Потім попросили дітей віком 4-13 років намалювати за 20 хв сову – і більше інструкцій не давали.

Drawings of owls by present-day children were similar to the owls on the plaques, researchers said.
Фото: Juan J. Negro/Scientific Reports

Науковці кажуть, що малюнки дітей дуже нагадують форму знайдених фігурок сов. Із цього вони роблять висновок, що дерев’яні сови могли бути просто іграшками. Невідомо, як діти грали із фігурками сов. Але багато із них мають отвори, що дозволяють вставити туди справжнє пір’я.

Original slate plaque modeled after an owl in the Museo de Huelva. Replica of the Valencina Slate Plaque with inserted owl feathers on the two drilled holes at the top of the plaque.

“Що нас вразило, що уявлення дітей про сову 5 тис. тому і зараз дуже подібні, якщо не ідентичні”, – каже Діас Нуньєс де Аренас.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з музею Манчестерського університету у Великій Британії стверджують, що стародавні єгиптяни створювали мумії не для того, щоб зберегти тіло померлого для потойбіччя. Виявляється, це уявлення абсолютно хибне і науковці це визнають.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі