Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зачароване коло – подивіться моторошне відео з вівцями. Є версії, що їх жене? (ВІДЕО)

Важливо

Декілька днів тому закордонні ЗМІ опублікували дивне відео з Китаю. У провінції Внутрішня Монголія вівці на фермі почали ходити по колу. На момент публікації ролика тварини робили це вже щонайменше 12 днів поспіль. Що змушує тварин рухатись як зачаровані? Є три версії.

Про це розповідає Science Alert.

Не дивно, що власники ферми налякані – відомо, що вівці хороводили понад 12 днів. Власники ферми та місцеві ЗМІ не уточнюють, як вівці їли, пили чи справляли потребу під час руху. Кажуть лише – щодня до групи овець приєднувалися нові особини. Однак подібна поведінка спостерігалася лише в одному загоні, інші ж череди на тій самій території поводилися, як зазвичай. А чи вівці зупинились? Невідомо. Деякі джерела стверджують, що стадо продовжує ходити по колу. 

Що змушує тварин рухатись як зачаровані? Користувачі висунули три версії, чому вівці вишикувалися в ідеальну геометричну фігуру.

Перша версія – Кругова хвороба. Її ще називають лістеріоз. Йдеться про захворювання, викликане ґрунтовими бактеріями, які здатні інфікувати одну половину мозку, викликаючи нахил в один бік. В заражених лістеріозом овець іноді розвивається параліч однієї сторони тіла. Теоретично це може призводити до того, що тварина рухатиметься завжди в один бік, розмірковує Ендрю Фішер, професор ветеринарії з Мельбурна. Однак хворі на лістеріоз вівці навряд чи дотримуватимуться такого суворого порядку, як на відео з Китаю, каже експерт. Заражена тварина, швидше за все, лежатиме на землі і незабаром загине.

Друга версія – Зоохоз. Йдеться про розлад, який можна розшифрувати як “зоопарк+психоз”. Давно помічено, що леви і тигри в тісній клітці починають нескінченно ходити колами. Їм елементарно тісно. Дикі звірі щодня долають десятки кілометрів у пошуках здобичі, а в зоопарку йти нікуди. От психіка тварин і не справляється. 

Щось подібне могла статись і з вівцями на фермі, вважає агроном Метт Белл з Університету Хартпері журналістам Newsweek. У замкненому просторі загону кілька тварин в якийсь момент обирають такий спосіб прогулятися, а потім до них приєднуються родичі, каже фахівець. Вчений також зазначає, що зоохоз здатний поширюватися серед стадних тварин як вірус.

Третя версія – Містифікація. Експерти сходяться на думці, що вівці ніколи так не поводяться, якщо з ними все гаразд. Існує ймовірність, що власники ферми якимось чином змусили тварин рухатися колами. Але як і навіщо – поки відповіді немає.

Фото – Jam Press | Daily Mail

Про схожий випадок у квітні 2021 року розповідало видання Daily Mail. В Англії помітили дивні «кола на полях» — вівці вишикувалися в кілька ідеальних кіл. Пізніше з’ясувалося, що фермер спеціально розсипав корм таким чином, щоб стадо набуло форми концентричних кіл.

Як повідомляло раніше BitukMedia, загадкова і безлика біла крапля, яку викинуло на узбережжі Корнуолла (Велика Британія), не піддається ідентифікації. Що це? Плацента кита або його шлунок? А, може, спущений метеозонд? Зрозуміло тільки одне – упізнати “щось” за фото науковці не можуть.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі