Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нова версія через 49 років – що насправді вбило Брюса Лі?

Важливо

Вчені з Мадридського автономного університету відновили останні місяці життя легендарного актора Брюса Лі. 49 років потому вони озвучили нову причину його передчасної смерті. Йдеться про передозування … водою.

Про це розповідає Interesting Engineering. 

Брюс Лі раптово помер у свої 32 роки. Це сталось 20 липня 1973-го. Був проведений розтин, який показав набряк мозку. От тільки його причину тоді так і не встановили. Відомо, що перед тим, як акторові стало зле, він курив марихуану і пив багато води.

Коли Лі відчув головний біль та запаморочення, він прийняв знеболювальне “Екваджестик”. Через дві години актора знайшли непритомним. Чи могла таблетка привести до такого результату? Невідомо, адже жодних додаткових аналізів тоді не проводили.

А от автори нинішнього дослідження наполягають – реакція на таблетку не може бути основною версією. Мовляв, Лі прийняв препарат вже після того, як з’явилися перші симптоми набряку мозку – біль та запаморочення. Крім цього, розтин мав би  показати й інші наслідки гіперчутливості до компонентів таблетки.

То що насправді вбило Брюса Лі? Іспанські дослідники виходили із задокументованих фактів. А тому припустили, що актор мав кілька факторів ризику, які привели його до “передозування водою”. Мовляв, нирки актора не змогли вивести надлишок води. Це призвело до набряку мозку та загибелі Лі.

Зокрема вчені вказали на “хронічно високе споживання рідини, фактори, які різко посилюють спрагу (марихуана) і знижують здатність нирок виділяти воду (рецептурні препарати — діуретики, НПЗП, опіоїди), алкоголь, хронічне низьке споживання твердої їжі, гостре пошкодження нирок у минулому та фізичні навантаження”.

Гіпонатріємія відбувається, коли людина споживає надто багато рідини за такий короткий проміжок часу, що нирки вже не здатні фільтрувати воду з крові. Дослідження показує, що у Брюса Лі цей стан міг розвиватися доволі довго.

Підказкою для вчених з Мадрида стала заяви дружини актора про те, що він практично відмовився від твердої їжі, замінивши її морквяним та яблучним соками.

Брюс Лі у фільму «Шлях Дракона», 1972. (Фото Warner Brothers/Getty Images)

Відомо також, що Лі приймав сечогінні засоби – хотів вивести натрій і зробити м’язи більш рельєфними. Інші джерела повідомляли, що актор зловживав алкоголем. Протягом останніх місяців перед смертю він випивав “по 10–20 керамічних пляшок саке на день”.

За два місяці до загибелі у Брюса Лі була блювота, він знепритомнів, почалися конвульсії. Це могло бути ознакою гіпонатріємії та набряку мозку вже тоді. Вперше він вижив, але правильного діагнозу не було. У результаті, впевнені іспанські медики, Брюс Лі помер від специфічної форми дисфункції нирок, які виявилися не здатними виділяти достатньо води.

Як повідомляло раніше BitukMedia, актор Майкл Джей Фокс отримав премію імені Джина Гершолта на церемонії Governors Awards. Йому вручили нагороду Американської кіноакадемії, яку також називають почесним “Оскаром”. В такий спосіб виконавця ролі Марті Макфлая у трилогії “Назад у майбутнє” відзначили за внесок у боротьбу з хворобою Паркінсона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі