П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Світ позбувся “високосної” секунди. Кому вона заважала?

Важливо

Вчені та метрологи вирішили скасувати “високосну” секунду до 2035-го року. Таке фундаментальне рішення ухвалили у Франції на XXVII Генеральній конференції з мір та ваг. Світові метрологи майже 20 років очікували її скасування. В них на це власні вагомі причини.

Про це розповідає Phys.

 У 1964 році було введено Всесвітній координований час – той, що відомий за абревіатурою UTC. Цей стандарт сьогодні визначається за атомною шкалою.

“Високосна” секунда – це одна секунда, яку додають до Всесвітнього координованого часу, аби утримувати початок та тривалість доби. Потреба в ній виникла через те, що Земля обертається нерівномірно. Якщо не використовувати додаткову секунду, наша планета почне відхилятися від сонячного часу. 

Щоб компенсувати різницю, з 1972 року до години періодично додають секунди, які прийнято називати високосними — за аналогією з додатковим днем ​​на рік. Як правило, секунду додають 30 червня або 31 грудня. Так звана “негативна секунда” буває рідше – тоді доба закінчується о 23:59:59. Від початку запровадження “високосної секунди” вже було додано 27 додаткових секунд.

Відбувається це не щомісяця і навіть не щороку. Востаннє секунду компенсували 2016-го. І щоразу це ставало великим головним болем для Міжнародного бюро мір та ваг — адже саме воно відповідає за те, щоб увесь світ жив за точним часом.

Але з 2035 року традиція перерветься: секунди додавати більше не будуть. Тепер компенсаційним часом стануть більші часові відрізки. Відповідно додавати їх доведеться рідше. Якщо йдеться про “високосні” хвилини, то їх достатньо компенсуватиме раз на 50, а то й 100 років.

Таке фундаментальне рішення ухвалили у Франції, на XXVII Генеральній конференції з мір та ваг. За це проголосували всі країни, крім росії, яка хотіла, аби рішення набуло чинності пізніше. ​​А все тому, що її навігаційні системи враховують додаткові секунди, на відміну від систем США. Зрештою зупинились на 2035-му.

Світові метрологи майже 20 років очікували скасування додаткової секунди. “Неймовірно, більш ніж два десятка років дискусій, але ми це погодили”, – прокоментувала рішення директорка відділу часу Міжнародного бюро мір та вагів Патриція Тавелла.

Причину такої радості пояснила The New York Times – високосні секунди викликали ряд серйозних технічних проблем у світі. Багато сучасних систем залежать від синхронізації часу до мільярдних долі секунди, і зайва “високосна секунда” виводить такі пристрої з ладу –  наперед складно вирахувати, коли знадобиться додаткова секунда.Також, додавання однієї секунди підвищує ризик того, що системи, які відповідають за фінанси, телекомунікацію, передачу енергії та інше, вийдуть з ладу через неможливість синхронізації за часом.

Через зайву секунду високоточні системи та програми — супутникова навігація, програмне забезпечення, телекомунікації — потребують постійного тимчасового коригування. Але швидкість обертання Землі стає дедалі нижчою, отже, додавати секунди доводиться дедалі частіше. Якщо астрономи і хронометристи пожертвують точністю, то переналаштовувати обладнання доведеться набагато рідше. Як наслідок, збої в роботі зійдуть до мінімуму.

До слова, ця “високосна” секунда для людини настільки мізерно мала, що відчути, коли її додають чи прибирають, неможливо.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці, які спостерігають за атомним годинником, визначили найкоротший день за весь час з моменту запуску приладу. День скоротився, оскільки Земля пришвидшується, пояснюють експерти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі