Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жарт з минулого – знайшли найстаріше у світі послання у пляшці

Важливо

У Шотландії виявили на сьогодні найстаріше послання у пляшці. Припускають, що його залишили 135 років тому. Знахідку виявили не в морі, як можна було б очікувати, а під дошками одного з будинків.

Про це розповідає BBC.

Сантехнік Пітер Аллан не повірив своїм очам, коли прорізавши дірку в дошках підлоги в будинку в Единбурзі, знайшов пляшку з посланням 135-річної давнини. 50-річний чоловік виявив вікторіанську “капсулу часу” випадково, коли відкрив підлогу саме в тому місці, де вже багато років пролежала пляшка віскі. 

Після цього він спустився і розповів про це власниці Ейлід Стімпсон. Вона вирішила зачекати на повернення дітей зі школи. Коли ж дістати послання з пляшки за допомогою підручних засобів не вдалось, було прийнято рішення розбити її молотком.

Треба сказати, що Пітер Аллан зробив отвір в підлозі навколо пляшки абсолютно випадково. “Я рухав радіатор і прорізав випадковий отвір, щоб знайти труби, і ось воно, я не знаю, як так сталося”, – розповів чоловік.

Він припустив, що пляшку сховали у колишній кімнаті покоївки. Зараз мати двох дітей Ейлід Стімпсон, лікар загальної практики Единбурга, живе там зі своїм чоловіком. Знахідка дуже схвилювала її дітей віком 8 і 10 років – “подумали, що це, можливо, скарб”.

Але, ні. Жодного натяку на скарби у записці не було. На аркуші паперу було написано: “Джеймс Річі та Джон Грів постелили цю підлогу, але віскі вони не пили. 6 жовтня 1887 року”. Це послання іронічно завершувалося словами: “Той, хто знайде цю пляшку, може подумати, що наш пил розноситься дорогою”.

Записка підписана та датована двома працівниками чоловічої статі, які настилали підлогу. Фото – Eilidh Stimpson 

Про авторів відомо мало. Після знахідки друг сім’ї переглянув дані перепису 1881 року та знайшов імена чоловіків, які жили лише за кілька миль звідси в районі Ньюінгтон в Единбурзі. Куратор Національної бібліотеки Шотландії рекомендував родині зберігати записку в безкислотній кишені.

“Думати, що послання лежало там весь цей час і могло бути там вічно, просто дивно. Це не просто 70-ті чи щось подібне, воно набагато старше, це дуже круто”, – сказала Ейлід Стімпсон.

І вона права! Тепер це можливо найстаріше з усіх знайдених на планеті послань. Раніше найстарішою вважалася пляшка, знайдена в Австралії – 132-річна. У 2018 році пляшку знайшла сім’я, яка гуляла по пляжу в Західній Австралії. Виявилось, що це була справжня голландська пляшка джину кінця 19 століття. Усередині вони знайшли згорнуту записку, написану німецькою мовою, яка пояснювала, що її викинули з  човна приблизно за 950 км від узбережжя в Індійському океані. Найнеймовірніше те, що записка була датована 12 червня 1886 року.

Проте, якщо ця нещодавня знахідка в Шотландії автентична і точно датована, вона може вкрасти назву найстарішого у світі послання в пляшці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, послання в пляшці, пожбурене в озеро Мічиган, знайшлось через три місяці. Воно подолало понад 160 км. Жінка, яка його виловила, вдячна, що послання “знайшло” саме її.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі