Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оксана Забужко отримала престижну польську премію

Важливо

Українська письменниця та публічна інтелектуалка Оксана Забужко отримала у Польщі Премію міста Краків ім. Станіслава Вінценза. Її вручаються за видатні заслуги в популяризації культури Центрально-Східної Європи.

Про це повідомляє сайт польського міста Krakow.pl.

Поляки говорять, що премію вручили Забужко як “вияв вдячності за величезну роботу, спрямовану на донесення до світу історичної, культурної та екзистенційної специфіки України, а також літературну творчість, яка дає можливість краще відчути специфіку нашого макрорегіону”.

Особливо вони відзначають збірку есеїв письменниці “Планета Полин”. Забужко каже, що адресувала цю книжку, серед інших, польському співрозмовнику. “Це чудовий співрозмовник, і я не хотіла б його втратити”, – каже авторка.

“Це дуже потрібна книжка. Ми такі близькі і так мало знаємо один про одного. Ця вражаюча зібрка есеїв – це запрошення поговорити про літературу і заплутаність історії. Її есеї читаються з великою охотою, бо Забужко пише темпераментно, відверто, навіть запально”, – рецензує польська журналістка Юстина Соболевська.

Премію вручають із 2005 року. Її присуджує комісія, яку очолює голова міської ради Кракова. До складу журі входять лауреати премії попередніх років та представники установ зі сфери культури, науки, освіти та громадські активісти, а також представник міського голови Кракова.

Лауреатами премії уже є Сергій Жадан та Олег Сенцов. Окрім права на титул лауреата, нагорода включає 50 тис. злотих ($10,7 тис.), статуетку та диплом.

Раніше в інтерв’ю BitukMedia Забужко сказала, що Україні вдасться вийти з-під впливу російської культури. Зокрема, літератури, що зросла на культі сили і смерті. Це невідворотний і логічний результат нинішньої кривавої війни. Зміниться і ставлення до так званих класиків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі