Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вперше в історії людині перелили штучну кров (ВІДЕО)

Важливо

Британські вчені вперше в історії перелили людині штучну кров. Вирощені в лабораторії еритроцити отримали двоє здорових добровольців. Штучні еритроцити можна буде переливати людям з різними захворюваннями крові.

Про це повідомляє прес-служба Кембриджського університету.

Клінічні випробування технології відбуваються у рамках дослідницького проекту Restore. Еритроцити виростили зі зразків крові людей з бази донорів Національної служби охорони здоров’я Великої Британії. Спочатку з біоматеріалу виділили стволові клітини, а вже потім диференціювали їх.

На відміну від звичайних, усі штучні еритроцити молоді – у справжній крові донорів є клітини різного віку. Добровольці отримали по 5-10 мл рідини з ними – це десь 1-2 чайні ложки.

“Сподіваємось, що вирощені в лабораторії еритроцити житимуть довше за звичайні донорські. Якщо наше випробування, перше подібне у світі, пройде успішно, пацієнтам, які зараз потребують регулярних тривалих переливань крові, у майбутньому буде потрібно менше таких процедур. Це зможе змінити їхнє лікування”, – заявив провідний автор роботи Седрік Гіверт.

Штучні еритроцити можна буде переливати людям з анемією та іншими захворюваннями крові, а також пацієнтам з рідкісними групами.

За словами професора клітинної біології Бристольського університету Ешлі Той, “це величезний крок для виробництва крові зі стовбурових клітин”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британські науковці з Бристольського університету під керівництвом Ніколь Торнтон відкрили новий набір груп крові. Дослідження розкриває 30-річну таємницю і пояснює одну із причин, чому жінка може втратити дитину.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі