Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коммодордеон: інженер “зшив” новий музичний інструмент з двох старих комп’ютерів (ВІДЕО)

Важливо

Шведський інженер та музикант Лінус Оккесон змайстрував зі старовинних портативних комп’ютерів минулого століття новий музичний інструмент. На вигляд –  акордеон або баян. Винахідник називає його “коммодордеон”. Його звучання нагадає вам саундтреки перших відеоігор.

Про це розповідає Arstechnica.

Життя новому музичному інструменту дали Commodore 64. Це домашні портативні комп’ютери з оперативною пам’яттю 64 Кб. Рік випуску 1982. Оккесону знадобилося два такі пристрої та три з половиною роки роботи. 

З клавішами було найпростіше – підійшли клавіатури комп’ютерів. А ось щоб зробити сильфони або міхи – гофровану камеру посередині, – довелося буквально розпорошити нутрощі Commodore. Для кожної складки, за словами винахідника, він потребував трьох комп’ютерних дискет – розрізати їх за двома напрямками і скріпити клейкою стрічкою. Через те, що у Commodore динаміки не передбачені, весь звук виведений через спеціальний роз’єм.

Коммодордеон працює за тим самий принципом, що й його класичний прототип: потрібно натискати на клавіші, зсувати і розсувати міхи. От тільки “сучасний” винахід має два режими гри – живий і запрограмований. У першому випадку клавішам відповідають ноти, а в другому – вже готові завантажені акорди та музичні семпли.

Також, за словами автора, для коммодордеону він придбав окреме джерело живлення. Через нього комп’ютери, з яких він зроблений, можуть включати та завантажувати користувацьке музичне програмне забезпечення. Воно записується на плату в кожній машині окремо.

Інженер-винахідник бачить в інструменті один величезний недолік – коммодордеон  не ергономічний. На такому годинами техніку не відпрацюєш. Коммодордеон від Лінуса Оккесона сильно навантажує ліве зап’ястя, руку та плече. Більшість клавіш на лівій стороні важкодоступні, тому зап’ястя треба сильно зігнути, і в той же час рука повинна нести велику вагу під час роботи з міхом. Проте інженер має намір врахувати цю проблему у своїх майбутніх розробках.

Лінус Оккесон, інженер та автор YouTube-канала, відомий тим, що створює незвичайні музичні інструменти. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, британське об’єднання Evolution Music створило альтернативу вінілу – біопластик на основі цукру. Така платівка працює та звучить як звичайна. От тільки не містить вуглецю, отже екологічна. При цьому унікальний склад дозволяє не змінювати вже існуюче обладнання та виробничі процеси заводів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі