Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці відкрили дві нові групи крові

Важливо

Британські науковці із Брістольського університету під керівництвом Ніколь Торнтон відкрили новий набір груп крові. Дослідження розкриває 30-річну таємницю і пояснює одну із причин, чому жінка може втратити дитину.

Про це йдеться у публікації дослідження у журналі Blood.

Коли говорять про “групу крові”, то мають на увазі наявність або відсутність певних комбінацій білків і цукрів на поверхні еретроцитів – тілець, які пересонять кисень. Зазвичай ці білки дають можливість відрізнити нашим імунним клітинам “свої” еретроцити від чужих.

Широко відомо про чотири групи крові і резус-фактор, оскільки ці показники є найбільш важливі при донорстві чи народженні дітей. Але насправді груп набагато більше – і вони базуються на комбінації різних генів та антигенів.

Науковці із Брістоля вивчали групу крові із антигеном Er. Це одна із найменш досліджених груп. Якщо більшість основних відомі із 1920-х, то цю – 44-у за рахунком – почали досліджувати з 1982-го. Донедавно було відомо про Era, Erb і Er3. 

Торнтон разом із колегами дослідила кров 13 пацієнтів цієї групи і зрозуміла, що бувають ще дві групи крові – Er4 і Er5.

Більш того, науковці точно визначили ген, який кодує білки групи Er на еретроцитах – PIEZO1. Завдяки йому еретроцити є пружними. Білок Er5 характерний для населення Африки, тож він може мати ще й додатковий захист від малярії.

Відкриття, яке зробили британці, пролило світло на питання 30-річної давнини – чому деякі жінки втрачають дітей навіть при, здавалося б, правильному лікуванні.

Науковці описали один із таких випадків, якому 30 років. У плода виникла гемолітична хвороба – це коли імунітет дитини починає “воювати” із складниками крові матері, які потрапляють через плаценту. Того разу дитині зробили переливання крові після кесерового розтину, але вона все рівно померла. Іноді навпаки – тіло матері відштовхує плід, якщо її імунітет реагує на певні білки у крові дитини. Тепер лікарі зрозуміли, що дитина на той час мала невідому групу крові.

Білки Er – рідкісні. Але на них треба звертати увагу під час лікування пацієнтів. Науковці сподіваються, що їхнє відкриття допоможе зберегти більше життів – у тому числі і новонародженим малюкам.

Як повідомляло раніше BitukMedia, біологи з Німеччини довели, що не тільки людські діти зазнають сильного стресу при появі сиблінгів – молодших братів і сестер. Друзями за “нещастям” виявились найближчі родичі людини у тваринному світі — карликові шимпанзе бонобо. Науковці з’ясовували, до чого тут гормони і яка практична користь стресу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі