Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці виростили міні-“мозок” у пробірці для вивчення аутизму

Важливо

Університет Юти у США виростив зі стовбурових клітин органоїди, подібні до мозку людини. Їх використовують для вивчення аутизму.

Про це повідомляє Inside Precision Medicine.

Міні-“мозок” має розмір із насінину і лише одну звивинку. Він нагадує мозок ембріона на 15-19 тижні після зачаття. Органоїди використовують, аби зрозуміти, які відхилення у розвитку мозку можуть призвести до розладів аутичного спектру.

“Ми думали, що важко буде змоделювати організацію клітин у мозку. Але вони самоорганізуються. І уже за кілька місяців ми бачимо структуру, подібну до корі мозку у людини”, – пише у наковій статті один із керівників дослідження Алекс Щегловітов.  

Клітини самостійно формували нейронні мережі і передавали електричні імпульси одна одній, які характерні для зрілого мозку здорової людини.

Науковці вивчають генетичну аномалію, пов’язану із геном SHANK3, а також можливості її медикаментозного лікування. Ті органоїди, де цих генів бракувало, поводилися ненормально – нейрони були гіперактивні, частіше збуджувалися на подразники, але у передачі сигналів між ними були проблеми. Були пошкоджені специфічні молекулярні шляхи, через які клітини пов’язані одна з одною. При цьому структурно органоїди нічим не відрізняються від “здорових”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із ізраїльського Інституту Вейцмана використали стовбурові клітини мишей для формування ембріоноподібних структур. У «синтетичного ембріона» є кишковий тракт, зачатки мозку та серце, що б’ється.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі