Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чотирилапі терапевти – вчені дізналися, чому нам подобається пестити собак

Важливо

Дослідники з Базельського університету у Швейцарії зрозуміли, чому людям так приємно пестити собак. Вони вказують на терапевтичний характер такої дії. Дотик до собаки збільшує рівень активності префронтальної кори головного мозку.

Про це розповідає Science Daily.

Собаки часто допомагають людям пережити важкі часи. Саме тоді їх хочеться обіймати й гладити частіше.

Нове дослідження демонструє, що ефект від погладжування зберігається і після того, як собака вже залишає людину. А от з іграшковими собаками це не спрацьовує.

Відомо, що взаємодія з тваринами, особливо собаками, допомагає людям справлятися зі стресом та депресією. 

Дослідники вважають, що краще розуміння пов’язаної з цим мозкової активності могло б допомогти у розробці вдосконаленої системи терапії за участю тварин. Метою їхнього дослідження стала префронтальна кора головного мозку. Адже саме вона допомагає регулювати та обробляти соціальні та емоційні взаємодії.

Активність у префронтальній корі вчені вимірювали за допомогою технології інфрачервоної нейровізуалізації. Загалом в експерименті взяли участь 19 людей. Всі вони сиділи з одним і тим самим собакою біля своїх ніг або гладили тварину. На другому етапі вони так само робили з Лео, плюшевою іграшкою. Аби вона відповідала температурі та вазі собаки, всередину іграшки поклали пляшку з водою.

Фото – Unsplash

Результати показали, що активність мозку була вищою, коли учасники взаємодіяли зі справжнім собакою. Активність префронтальної кори збільшувалась щоразу, коли люди знову і знову взаємодіяли зі справжнім псом. А от при послідовній взаємодії з іграшкою цього не спостерігалось.

Тепер вчені візьмуться досліджувати, чи спричиняє аналогічний сплеск активності префронтальної кори спілкування з тваринами в пацієнтів з соціально-емоційним дефіцитом.

Як повідомляло раніше BitukMedia, виробник іграшок з філіппінського міста Пампанг спеціалізується на виготовленні клонів померлих улюбленців. І якщо спочатку копії виглядали не надто реалістично, з роками іграшки фабрики ставали дедалі кращими. Зараз тут щомісяця виготовляють під замовлення сотню клонів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі