Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

П’ять разів перехворіти на рак і вижити: як таке можливо?

Важливо

Фахівці Національного центру ракових досліджень Іспанії розповіли про екстраординарний медичний випадок. Організм іспанської жінки, якій нема й 40, подолав 12 пухлин, п’ять з яких злоякісні. Цей винятковий прецедент відкриває нові можливості для ранньої діагностики та розробки нових методів лікування раку, кажуть дослідники.

Про це розповідає El Pais.

Йдеться про 36-річну жінку, в якої, починаючи з дитинства, кожні кілька років з’являються пухлини. Менш ніж за чотири десятки років життя у пацієнтки виросли 12 новоутворень, щонайменше п’ять з яких були злоякісними. На додачу кожна з пухлин належала до свого типу, всі вони розвивались у різних органах. Але що найдивовижніше – всі вони порівняно легко зникали самі собою.

Розшифрувавши геном пацієнтки, вчені були вражені. У жінки були мутації в обох копіях гена MAD1L1. Цей ген відіграє ключову роль в процесі поділу клітин, а мутації у ньому призводять до зміни числа хромосом у клітинах. Наявність мутацій в обох копіях гена MAD1L1, кожна з яких дістається від одного з батьків, призводить до загибелі ембріона. Так показали експерименти на тваринах.

Проте пацієнтка не лише пережила ембріональну стадію, вона народилася, впоралася з п’ятьма типами агресивного раку і, попри проблеми зі здоров’ям, живе порівняно нормальним життям. Випадок абсолютно унікальний!  

Фахівці визнали, що не мають пояснення, як таке могло статися. Проте в них є гіпотеза. Згідно з нею, постійна поява нових клітин зі зміненим хромосомним набором знов і знов активізує імунну систему, яка ці клітини знищує, а це, в свою чергу, призводить до зникнення пухлин.

Якщо ця версія підтвердиться, відкриються нові шляхи в терапії онкологічних захворювань. Справа в тому, що близько 70% пухлинних клітин мають аномальне число хромосом. Якщо спеціально “нацькувати” на них імунну систему, можна зупинити розвиток раку.

Як повідомляло раніше BitukMedia, аргентинка Паула Естрада перемогла рак і зберегла своє розкішне біляве волосся. Їй це вдалось зокрема й завдяки власному винаходу. Йдеться про шапку для хіміотерапії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі