Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Шапку, що зберігає волосся при хіміотерапії, створила колишня онкохвора

Важливо

Аргентинка Паула Естрада перемогла рак і зберегла своє розкішне біляве волосся. Їй це вдалось зокрема й завдяки власному винаходу. Йдеться про шапку для хіміотерапії.

Про це повідомляє Reuters.

Жінка зробила собі захисну шапку з м’яких акумуляторів холоду й одягала її на всі сеанси хіміотерапії. І метод спрацював! “Ніхто не здогадувався, що я відвідую хімію”, – згадує колишня онкохвора.

«Справа у низькій температурі. Судини шкіри голови звужуються, тому у волосяні фолікули потрапляє менше препарату. Це допомагає запобігти випадінню волосся», – пояснив онколог Гонсало Рекондо.

Охолоджувальну шапку потрібно зберігати при температурі мінус 20 градусів за Цельсієм. Одягати на всі сеанси хіміотерапії і кожні півгодини міняти.

Аргентинка винайшла шапку, що захищає волосся під час хіміотерапії. Фото – Reuters

Охолодження шкіри голови при хіміотерапії як спосіб зберегти волосся існує в тій чи іншій формі протягом десятиліть. Схожа шапочка була представлена ​​в Британії в 1997 році та отримала схвалення в США через два десятка років. Але в Аргентині про них не чули.

Рак молочної залози 41-річній Паулі діагностували у 2009-му. Тоді жінка перемогла хворобу і зберегла волосся під час лікування. Тепер вже 54-річна аргентинка допомагає іншим онкохворим.

«Я сказала лікареві, що не можу залишити шапку собі. Я хочу, щоб у всіх людей був шанс зберегти волосся, яке вони мали до хвороби», – розповідає винахідниця шапки для хіміотерапії.

У 2017 році Управління контролю якості ліків Аргентини схвалило винахід Паоли. Тепер його використовують у багатьох онколікарнях країни.

Шапочку «Quimo con pelo» від Паули Естрада можна виготовити з гелів, які коштують лише 2 долари. Це значно дешевше альтернативних аналогів ціною 100 доларів за сеанс.

У соціальних мережах пацієнти в Аргентині та по всьому світу діляться інструкціями щодо виготовлення шапочок і дарують їх, коли одужують.

Паула Естрада, яка за фахом графічний дизайнер, зараз пише книгу про свій досвід боротьби з раком грудей. 

Аргентинка винайшла шапку, що захищає волосся під час хіміотерапії. Фото – Reuters

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Сполучених Штатах 12 пацієнтів із раком прямої кишки протягом пів року приймали препарат “Достарлімаб”. Ще через пів року їм вдалося повністю вилікуватись, а хвороба не проявилася навіть через 2 роки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі