Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці розшифрували геном “безсмертя” медуз – шукають секрет довголіття

Важливо

Іспанські науковці Марія Паскуаль-Торнер і Віктор Квесада із Інституту наук про мору у Барселоні розшифрували ген медуз Turritopsis dohrnii. Вони здатні “відмотувати” свій вік назад після спарювання.

Про це повідомляє CNN.

Медузи Turritopsis dohrnii – це дрібні тварини, які живуть практично повсюдно на тропічних та помірних широтах. Вони відомі тим, що здатні багаторазово біологічно повертатися до стану молодих особин. За це їх називають «безсмертними», що, за словами науковців, є перебільшенням – цей трюк працює протягом 15-20 років.

Біологічний цикл медуз складається із двох фаз – у першій безстатевій вони живуть як поліпи, приліплені до морського дна. Друга фаза – це власне медуза, яка передбачає спарювання.

Один із видів медуз, Turritopsis rubra, може повертатися у фазу поліпа, але до того, як фаза медузи досягне статевої зрілості. Медузи Т. dohrnii перетворюються на поліпів і тоді, коли здатні спарюватися.

Аби визначити, у чому секрет, науковці порівняли геноми цих двох медуз. З’ясували, що Т. dohrnii має відмінності у геномі, які дають можливість краще копіювати та відновлювати ДНК.

Також у них краще зберігаються теломери – кінцеві ділянки хромосом, головна функція яких – захист ДНК. У людей та інших тварин ці ділянки з віком скорочуються.

Однак американець Монті Грем, директор Інституту океанографії у Флориді, каже, що відкриття не має комерційної цінності.

“Це не означає, що ми наловимо медуз і перетворимо їх на крем для шкіри”, – каже він.

Але це дослідження відкриває можливості для подальших подібних, наголошує Грем.

Як повідомляло раніше BitukMedia, морські біологи зацікавилися незвичною медузою, яку зняв біля берегів Папуа-Нової Гвінеї аквалангіст Доріан Борхердс. Припускають, що це новий вид.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі