Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Людина проти стихії – оцінити свої сили під час урагану допоможе симулятор (ВІДЕО)

Важливо

У Всесвітньому науковому парку в Данії відкрили перший у світі публічний симулятор екстремальних погодних умов під назвою “Перемагай ураган”. Кожен бажаючий може випробувати себе на витривалість та силу у протистоянні з карколомним вітром. Ідея такого атракціону, окрім розваги, –  інформування про наслідки змін клімату.

Про це розповідає Daily Mail.

Залежно від того, де ви живете, може здатися, що ви досить добре уявляєте, що таке негода. Проте через рекордні хвилі спеки та руйнівні повені, які спостерігалися лише цього року, більшість вчених погоджуються – зміни клімату роблять погоду ще більш екстремальною.

Щоб підвищити обізнаність, у Нордборзі, Данія, відкрили перший у світі публічний симулятор шторму для людей від п’яти до 80 років. Для кожного віку підберуть потрібну силу вітру. Але найвища швидкість, 130 кілометрів за годину, то більше, ніж ураган другої категорії.

“Від бризу для дітей до урагану другої категорії для підлітків та дорослих. Ми дозволяємо грати з вітром та веселитися”, – розповів Інгус Аугсткалнс, засновник атракціону “Перемагай ураган”.

“Наша мета завжди полягала в тому, щоб зробити науку веселою. Так ми надихаємо наших відвідувачів на дослідження і розв’язання проблем. І це всім подобається”, – пояснив Трольс Нім Андерсон, директор парку.

Головне завдання симулятора  – першим добігти до заповітної кнопки. Симулятор створює ілюзію цілковитого занурення: поривчастий вітер супроводжується звуковими, світловими та анімаційними ефектами. Є й опції на вибір – ураган у місті, в горах, в лісі або в пустелі.

“Звичайно, люди знають, що таке урагани. Але коли їм радять залишити зону стихійного лиха, вони цього не роблять. Просто нехай проведуть 20 секунд у нашому центрі. Вони відчують всю екстремальну силу природи, а також зрозуміють, наскільки вони вразливі”, – зауважив Інгус Аугсткалнс.

За його словами, в центрі є також тренажер, спеціально зроблений для рятувальних служб та військових. На ньому можна тренувати певні навички. Гостям, у свою чергу, пропонують освітні заходи з аеродинаміки, енергії вітру та фізики.

Як прогнозують вчені, у цьому столітті урагани 4-ї та 5-ї категорій ставатимуться частіше, ніж раніше. Їх побільшає приблизно на 10%.

Дослідження показують, що внаслідок підвищення температури ще більше тропічних циклонів обрушиться на густонаселені міста середньої широти, такі як Пекін, Нью-Йорк і Токіо. Крім того, вчені виявили, що рекордна кількість опадів, яка спричинила повені в Німеччині та Бельгії в липні цього року, була в дев’ять разів більш ймовірною через зміни клімату.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американець Девід Дін зі штату Флорида пережив наслідки урагану Іен. Внаслідок паводку чоловік 2,5 години плавав під стелею свого будинку на канапі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі