Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Екзоскелет для бабусь і дідусів крокує у реальний світ (ВІДЕО)

Важливо

Американські інженери зі Стенфордської лабораторії біомехатроніки продемонстрували екзоскелет для ніг. Пристрій, що кріпиться на гомілку, швидко підлаштовується під ходьбу свого користувача. Цю розробку планують використовувати для допомоги тим, хто має труднощі в пересуванні, передусім літнім людям.

Про це розповідає Stanford News. 

Ці екзоскелетні черевики можуть покращити життя людей похилого віку і тих, хто має проблеми з рухливістю. Винахід американських вчених знижує навантаження на м’язи та дозволяє ходити швидше.

Кожен пристрій оснащений двигуном, датчиками, акумулятором та мікрокомп’ютером.

“За великим рахунком, цей екзоскелет – звичайне взуття з мотором та тросиком завдовжки з литку. Двигун намотує трос, щоб допомогти зробити крок”, – пояснив дослідник Патрік Слейд.

Черевики полегшують роботу гомілковостопних м’язів, що дозволяє на 9% збільшити швидкість ходи і витрачати при цьому на 17% менше енергії. Це схоже на те, ніби людина скинула наплічник вагою 13 кг.

При ходьбі в екзоскелетних черевиках виникає відчуття, ніби взуття пружинить і відштовхує ногу від землі. Важливо й те, що пристрій здатний навчатись. Тобто він підлаштовується під особливості ходьби користувача. У цьому допомагають датчики, які визначають силу та характер роботи різних суглобів. На самонавчання пристрою потрібно менше години.

“Ми всі ходимо по-різному, і нам потрібна індивідуальна допомога, щоб оцінити переваги екзоскелета та відчути велику легкість під час ходьби”, – розповів Патрік Слейд. 

Конструкція важить 1,2 кг.  Акумулятор слід розміщувати на талії. Він може забезпечити автономну роботу пристрою протягом 30 хвилин. Добровольці, які випробовували екзоскелет, зазначили, що його просто використовувати і він відносно зручний. 

Шість з десяти учасників повідомили, що вони воліли б носити екзоскелет, а не звичайне взуття. У майбутньому дослідники планують розвинути різні алгоритми, що керують екзоскелетом. Він, зокрема, допоможе у пересуванні сходами чи перенесенні вантажів.

Дослідники сподіваються, що такими екзоскелетними черевиками зможуть користуватись у всьому світі. Їх обіцяють зробити відносно недорогими.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Сінгапуру презентували нового робота-помічника з балансування під назвою «Містер Бах». Він може відчути, коли літня людина втрачає рівновагу і вчасно упіймати її. Такий пристрій вкрай необхідний з огляду на швидке старіння населення світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі