П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як у кіно, тільки без Брюса Вілліса – NASA пожбурило супутником DART у астероїд (відео)

Важливо

27 вересня Американське аерокосмічне управління NASA протестувало технологію зміни руху астероїдів. О 2:14 космічний зонд-камікадзе DART зіткнувся із астероїдом Диморф у спробі змінити його траекторію. Успіх операції визначать у найближчі місяці.

Про це повідомляє BBC.

Для тестування технології порятунку людства обрали астероїд Дідим, довкола якого обертався менший супутник – Диморф. Обидва із них не несли загрози Землі, але у разі успіху технологію із Double Asteroid Redirection Test можна буде використовувати для захисту планети від зіткнення із космічними тілами.

Як у фільмах “Армагедон” чи “Не дивися угору”, тільки не доведеться слати на астероїд ні команду нафтовиків, ні роботів із детонаторами.

Зонд DART важив 570 кг. Його направили на Диморф, який має 160 м у діаметрі, на швидкості близько 24 тис. км/год.

На відео, яке NASA транслювали наживо, видно, як маленька кулька астероїда невблаганно збільшується на екрані, аж допоки із супутником не уривається зв’язок.

Дідим має 780 м у діаметрі. Очікується, що зіткнення змінить час проходження орбіти Диморфом із 11 год 55 хв до 11 год 45 хв. Але ефективність удару визначить Європейське космічне агентство “Гера” на початку 2023 року.

Як повідомляло раніше BitukMedia, від удару об астероїд варто очікувати вивільнення великої кількості дрібних каменів. Коли вони дістануться атмосфери Землі, то проллються на планету першим штучно створеним метеоритним дощем.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі