Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

2,5 млн на одну людину – біологи підрахували чисельність всіх мурах на Землі

Важливо

Вчені вперше дали суворо обґрунтовану оцінку числа та маси мурах, що живуть на нашій планеті. Цифри вийшли астрономічні – 20 квадрильйонів комах та 12 мільйонів тонн.

Про це повідомляє Reuters.

За прогнозами чисельність населення світу перевищить 8 мільярдів людей вже у найближчі місяці. Але порівняно з мурахами – то дрібниці.

Люди звикли звертати увагу на істот великих та ефектних – китів, тигрів, акул і навіть динозаврів. Але крихітні створення – гриби, черв’яки, комахи, планктон – відіграють куди важливішу роль для біосфери Землі.

Мурах, що ворушаться десь під ногами, люди взагалі рідко помічають. А дарма. Вони перекопують та збагачують киснем ґрунт, допомагають поширенню насіння рослин, утилізації мертвої органіки та розкладанню деревини, регулюють чисельність шкідників та виконують безліч інших корисних справ.

Оцінити реальний внесок цих крихіток у біологічні процеси допомогло б знання про їхню кількість, – вирішили науковці. Тим більше, що мурах завжди рахували “на око”. Вперше застосувавши науковий підхід, біологи були ошелешені отриманими цифрами. 

Підрахунок проводили ентомолог Патрік Шультхайс з Університету Вюрцбурга в Німеччині та його колеги з Гонконгського університету. Вони опрацювали близько 12 тис досліджень, присвячених мурашиним популяціям у різних регіонах світу. До слова, на сьогодні відомо майже 12 тис видів мурах. Вони колонізували всі континенти, крім Антарктиди, і є майже у будь-яких екосистемах суші. Ці соціальні та всюдисущі комахи процвітали ще в епоху динозаврів. Найстаріша з відомих скам’янілостей мурашок датується приблизно 100 млн років до Крейдового періоду.

Відібравши 489 робіт, які містили точні, правильно отримані відомості про чисельність мурах, вчені з Гонконгу екстраполювали ці дані на всю планету. І їм було чому здивуватись – цифри дійсно астрономічні!

Щонайменше 20 квадрильйонів мурах або 20 мільйонів мільярдів комах живуть зараз на планеті. Фактично, це означає, що на одну людину припадає 2,5 мільйона мурах! У перерахунку на вуглець їхня загальна маса сягає 12 млн тонн. Це більше, ніж біомаса всіх диких ссавців та птахів, взятих разом. Плюс близько 20 відсотків біомаси людства. Варто зауважити, що на вуглець припадає близько половини сухої ваги середньої мурашки.

Вчені пішли далі і розглянули кількість мурах в залежності до різних екосистем Землі. Очікувано, найбільш численні вони у спекотному кліматі та у тропіках. Різниця з холодними регіонами може сягати шести разів. Крім цього, особливо широко мурахи представлені в лісах і посушливих рівнинах. А от в умовах штучних ландшафтів їхня кількість порівняно невелика. Отже, виходить, що для підтримки нормального стану та чисельності цих корисних комах вкрай важливо зберігати їхнє природне середовище.

Як повідомляло раніше BitukMedia, колонія мурах приймає рішення, ніби нейрони у мозку – сприймає вхідні дані і після вирішення питання перетворює їх на поведінковий результат. Про це йдеться у новому дослідженні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі