Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зберегло початкову форму – найстаріше серце у світі має вік 380 млн років

Важливо

Австралійська науковиця Кейт Тринайстіч із Університету Кертіна разом з командою відкрила найдавніші найни відомі викопні рештки серця. Воно має вік 380 млн років і належало вимерлій рибі ряду артродіри.

Про це повідомляє ВВС.

Тринайстіч називає відкриттям найбільшим у своєму житті. М’які тканини зазвичай не зберігаються у скам’янілостях.

Артродіри належали да класу панцерних риб (плакодерм) і були одними із перших хребетних істот, які навчилися рухати щелепами. Жили вони близько 420 – 360 млн років. тому. Плакодерми були домінуючою формою життя на планеті протягом 60 мільйонів років. Динозаври з’явилися на Землі через 100 млн років після них.

Рештки риби науковці знайшли під час розкопок так званої формації Гоугоу на заході Австралії. Вона відома тим, що рештки древніх тварин добре збереглися у сланцях. Але цей зразок просто вразив науковців.

Зразок, який вони знайшли, являє собою серце, шлунок, кишечник і печінку стародавньої риби. Вони зберігаються у своїх початкових положеннях у трьох вимірах – це дуже важливо, адже зазвичай органи знаходять розчавленими під тиском важких каменів протягом мільйонів років.

Закам’янілі органи риби. Фото: Curtin University

Комп’ютерне сканування показало, що серце атродіри мало дві камери, розташовані одна над одною, схожі за структурою на людське серце. Це дозволило їй стати швидкохідним хижаком, припускають науковці.

Як у закам’янілості знайшли серце. Відео: New Atlas

Також воно розташовувалося ближче до голови, ніж у інших риб. Науковці припускають, що це дало можливість рибам в ході еволюції розвинути легені.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на пасовищі біля британського села Кінгс-Стенлі знайшли добре збережену скам’янілу рибу. Поруч викопали рештки динозаврів та древніх молюсків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі