П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Раз у житті”: зображення комети Леонарда перед її розпадом перемогло на престижному фотоконкурсі

Важливо

Рідкісна фотографія комети, яку більше ніколи не можна буде побачити із Землі, здобула престижну фотопремію. На знімку під назвою “Раз у житті” видно шматок хвоста комети Леонарда, який відламується сонячним вітром. Автор фото-переможця – Джеральд Реманн.

Про це повідомляє BBC.

Зображення розпаду комети Леонарда виграло головну нагороду на конкурсі “Астрономічний фотограф 2022 року”. У британській Королівській обсерваторії Грінвіча в Лондоні, яка й проводить конкурс, знімок назвали “дивовижним”. 

Одне з найвидатніших астрономічних відкриттів 2021 року сталося 3 січня: американський астроном Грегорі Леонард виявив комету, яка востаннє наближалася до Землі близько 80 тис. років тому.

На мінімальній відстані від Землі комета пройшла майже через рік –  12 грудня. Це пояснює, чому кожна четверта подана на конкурс заявка була зображенням саме комети Леонарда.

З часу відкриття на початку 2021-го, комета Леонарда не довго тішила астрономів. Вже за рік вона розпалась на частини і залишила нашу Сонячну систему назавжди.

“Комети виглядають по-різному щогодини – вони постійно дивують”, – пояснив фотограф-переможець Джеральд Реманн з Відня, Австрія.

Знімок був зроблений на Різдво 2021 року з обсерваторії в Намібії. Вважається, що в цій африканській країні небо найтемніше у світі. Реманн і гадки не мав, що хвіст комети від’єднається, залишивши за собою блискучий пиловий слід. “Це таке щастя, що я зробив цей знімок – це кульмінація моєї фотокар’єри”, – розповів фотограф. 

Астроном доктор Ед Блумер, один з суддів конкурсу, назвав фотографію Реманна “одним з найкращих знімків комети в історії”.

“Ідеальна астрофотографія — це зіткнення науки й мистецтва. Вона не тільки технічно складна й переносить глядача в глибокий темний космос, але й візуально захоплива та емоційна”, –  підкреслила д-р Ханна Лайонс, співробітниця Королівського музею Грінвіча.

У фіналі щорічного конкурсу “Астрономічний фотограф року”  журі довелось обирати найкращі роботи з понад 3 тисяч знімків зоряного неба, поданих фотографами з 67 країн світу.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вченим вдалось зробити перше в історії зображення чорної діри в центрі галактики Чумацький Шлях, в якій розташована Земля.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі