П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сталася катастрофа для кремля і для путіна особисто– генерал Годжес про український контрнаступ

Важливо

За кілька днів контрнаступу українські військові звільнили близько 6 тис. кв. км. території. Лідер кремля володимир путін у курсі всього, що відбувається, і перебуває на постійному зв’язку із міністром оборони рф, заявив спікер дмитро пєсков.

Скоро у кремлі знайдуть винуватого і вчинять з ним відповідно до радянських традицій. А українська армія до кінця 2023 року зможе повернути Крим. Такі думки BitukMedia висловив відставний генерал армії США Бен Годжес, колишній командувач армії Сполучених Штатів у Європі.

Генерале, як ви вважаєте, чому кремль так довго мовчав про контрнаступ українських військових?

– Абсолютно очевидно, що “спеціальна операція” Путіна повністю провалилася. Я не знаю, як усе це буде розгортатися протягом наступних кількох днів чи тижнів. Але очевидно, що це все катастрофа для президента Путіна особисто і для Кремля загалом. Ясно, він постарається зробити усе можливе, щоб ця катастрофа на полі бою не стала його політичною і особистою. Але, на мою думку, це все уже відбувається.

Усі ці події демонструють, що Путін ні трохи не турбується ні про життя своїх солдат, ні про їхні родини. Натомість, зараз останні кілька днів Путін намагався відсторонитися від відповідальності за цю катастрофу.

Я думаю, невдовзі ми побачимо, що зараз відбувається всередині Кремля і всередині інших владних кіл у Росії. Намагання перевести стрілки, перекласти відповідальність, знайти козла відпущення.

невдовзі ми побачимо, що відбувається всередині кремля

Але вдумайтеся! Ціле міністерство – я маю на увазі Міноборони РФ – виявилося корумпованим і неефективним. Навіть додати нічого. Не знаю, чи ще “вижили” міністр оборони Шойгу і голова генштабу Герасімов, чи їх не звільнили. Але я певен, що багато людей будуть призначені відповідальними за події на фронті. Із ними вчинять у старій традиції Радянського Союзу і Росії. І не думаю, що їм вдасться приховувати це від публіки дуже довго. У будь-якому разі я думаю, скоро ми побачимо зміну військового керівництва у Росії.

Як думаєте, чого очікувати до кінця лютого 2023 року?

– До кінця 2022-го на Донбасі і півдні України ЗСУ як мінімум відкинуть росіян на лінії фронту, які були до 23 лютого. Можливо, більше. Але мінімум я уже назвав. І Крим повернеться під контроль України до кінця 2023, якщо не раніше. Це напрямок, по якому ми йдемо. І я не бачу, що щось зміниться дуже сильно.

Думаю, на кримському напрямку дуже скоро зміниться ситуація і українська армія отримає можливість запускати далекобійні ракети по цілях у Криму. І це буде відбуватися ледь не щодня. І російському флоту і військовим буде дуже важко лишатися на півострові. Думаю, це буде неминуче.

На кінець року ЗСУ вийдуть на лінію фронту, яка була до 23 лютого

І я припускаю, що Захід буде продовжувати постачати Україні усе, що вона потребує. Я думаю, що ми побачимо серйозні внутрішні суспільні і політичні проблеми в Росії. Я не сподіваюся на переворот, але люди будуть розчаровані і злі.

Я не дуже вірю, що Китай і Індія хочуть допомагати Росії. Бо інакше їм доведеться платити ціну за санкції, а ніякої вигоди від перемоги Росії вони не отримають.

Крим повернеться під контроль України до кінця 2023

Думаю, ми побачимо, що будь-який союзник, друг чи партнер Росії або Путіна особисто буде шукати спосіб позбутися такого свого становища. Я кажу про Угорщину, Сербію, Сирію та інші країни. Білорусь також розкається та змінить курс.

Що Україні треба найбільше до лютого 2023 року у військовому сенсі?

– Тут я не скажу нічого нового. Більше високоточних далекобійних артилерійських систем. Більше набоїв до них. І більше ППО, бо Росія буде продовжувати запускати крилаті ракети по цивільних об’єктах знову і знову.  

Що робити із Сумською, Харківською, Чернігівською областями, які страждають і будуть страждати від влучань РСЗВ?

– Що потрібно зрозуміти – накупити систем ППО, аби покрити усю Україну від усіх можливих атак – це просто недосяжна ціль. Вони не можете цього зробити. Тому уряд і військові мають розставити пріоритети.

Найкращий спосіб позбутися обстрілів із російських РСЗВ – це знищити їх

Найкращий спосіб позбутися обстрілів із російських РСЗВ – це знищити їх або відкинути їх якомога далі. Тож чим швидше ЗСУ звільнять окуповані території, тим швидше вони позбавлять Росію можливості використовувати різні види озброєння проти цивільних цілей. Українці зможуть вражати військові об’єкти, із яких росіяни ведуть обстріл.

Зараз контрнаступ ЗСУ просувається дуже швидко. Як думаєте, росіяни зможуть знову захопити ці українські території?

– Ні, не зможуть. Їхня логістика виснажена. Серед них багато людей, які не хочуть воювати. У них проблема з людською силою, із командування. Авіація не хоче підтримувати наземні сили, ВМС у Криму не хочуть підтримувати наземні угрупування. І хоча я слабко вірю, що Росія купувала “мільйони”, як пишуть журналісти, снарядів для РСЗВ у Північної Кореї, але якщо це сталося, то це свідчить про одне – російська армія перебуває у відчаї.

Як ви вважаєте, де зупиниться українська армія найближчим часом? Чи побачимо ми стабільний фронт?

– Я не знаю. Очевидно, що Генштаб ЗСУ має якісь плани, але вони дуже добре захищають інформацію, тому передбачити важко. Звісно, з часом будуть виникати питання логістики. Але ми бачимо, як багато техніки залишає російська армія для ЗСУ. Тож я думаю, що за її допомогою вдасться вирішити логістичні питання. І українська армія буде продовжувати тиск на росіян, не даючи їм можливості зупинитися і провести контрудар.

Західні країни постачають Україні все менше і менше військової техніки і озброєння. Якщо Захід таки втомиться від війни, то що буде?

– Я сподіваюся, що ми не будемо давити на Київ, щоб він проводив переговори, допоки він не досягне своїх цілей у відновленні територіальної цілісності і суверенітету. Україні треба дати шанс перемогти.

Російська армія перебуває у відчаї

Після того, як Росія буде переможена, вона перестане уже бути загрозою для НАТО. Це зменшить наші ризики на певний час і дасть можливість відновити наше озброєння.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі