Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Краще, ніж в Залізної людини – армійці тестують новий біонічний екзокостюм, що вбереже їхні спини

Важливо

Армія США розробляє SABER. Йдеться про біонічний костюм для захисту солдатів від травм спини. Зараз цей проєкт вже близький до реалізації.

Про це повідомляє The Washington Post.

Травми спини змушують людей пропускати роботу, а іноді взагалі її залишати. Буває, що найменший рух викликає у спині нестерпний біль. Особливо це стосується армії. Тут і виснажливі багатогодинні тренування, і необхідність переносити важке спорядження.

За даними Military Medical Research, біль у попереку є найпоширенішим захворюванням хребта серед солдатів. А тренування з перенесенням вантажів є основною причиною таких травм. Завдяки новій розробці збройні сили США сподіваються виграти боротьбу з болем у спині.

Це сталося після того, як армія США у співпраці з Університетом Вандербільта презентувала “Допоміжний біонічний екзокостюм солдата для поповнення запасів” (скорочено – SABER). Армійці вже позиціонують новинку як “м’який, легкий, безмоторний екзоскелет”. А між собою називають армійською версією костюма Залізної людини.

І дійсно, SABER розроблявся як бронежилет, призначений для зниження фізичних навантажень на солдатів. Наразі проєкт вже наближається до реалізації. Костюм вже випробували близько сотні солдатів на трьох різних армійських базах у Сполучених Штатах.

В цьому проєкті армія співпрацює з HeroWear. Це компанія, яка виготовляє екзоскелети для комерційного використання. 

Новий армійський екзокостюм складається з пасивно-еластичних стрічок. А тому важить не більше 1.5 кг. По суті, це м’який ремінь, який солдати обертають навколо плечей і ніг. Саме ремені і стрічки мають взяти на себе більшу частину сили, необхідної для переміщення предметів (наприклад, боєприпасів). SABER серед іншого прагне зменшити травми та втому, які є критично важливими для підтримки боєздатності військ.

Спочатку дизайнери SABER мали намір створити версію костюма з робототехнічними системами, що охоплюють все тіло. Ті, крім підтримки спини, могли б виконувати інші різноманітні функції. Зрозумівши, що модель занадто важка як для спин солдатів, так і для армійського бюджету, від ідеї відмовились.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британська компанія QinetiQ розробила дрон із лазерним керуванням. Він здатен уникати традиційних систем протидії, які впливають на радіокерування чи GPS.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі