П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Уникнути деменції – науковці порахували корисну для мозку щоденну кількість кроків

Важливо

Науковці із Данії та Іспанії порахували, яка кількість кроків є корисною для людей старшого віку. Людям, яким 40-79 років, варто робити 3,8-9,8 тис. кроків на день.

Про це повідомляє CNN.

Колеги із Університету Південної Данії в Оденсе  та Університету Кадіса в Іспанії дослідили здоров’я 78 тис. людей віком від 40 до 79 років. Дослідження зайняло 7 років.

Людям видали наручні акселерометри і слідкували, скільки кроків робить кожен протягом дня. Було три групи –одні робили в середньому менше 40 кроків за хвилину, це ніби ходити із кімнати до кімнати. Інші робили понад 40 кроків. І треті займалися ходьбою цілеспрямовано. Через сім років результати цих людей перевірили.

Науковці підкреслюють, що є інші фактори, які сприяють деменції, такі як куріння, алкоголь, неправильне харчування, проблеми зі сном чи серцево-судинні хвороби в анамнезі. А також освіта, соціальний статус, заняття сексом та інші показники.

Хоча автори наголошують, що не наважуються проводити паралель виключно між ходьбою та мозковими здібностями, спостереження показало певні результати. Люди у віці від 40 до 79 років, які робили 9826 кроків на день, мали на 50% менше шансів, що у них розів’ється деменція протягом семи років. Тим, хто зробив ходьбу фізичною вправою і займався цілеспрямовано, вдалося зменшити ризик розвитку деменції на 57%. Кроків при цьому треба було менше – 6315.  Ті ж, хто ходив мінімум – 3,8 тис. кроків, зменшили ризик деменції на 25%.

Окремо згадуються ті, хто ходив у дуже швидкому темпі 112 кроків на хвилину протягом 30 хвилин на день. Вони зменшили ризик деменції на 62%.

У липні з’явилося інше дослідження. Воно теж довело, що фізична активність покращує розумову. Ті хто був активно залучений до фізичної активності, страждав на деменцію на  35% рідше. Допомагає навіть регулярна домашня робота, як то прибирання – вона зменшує ризик деменції на 21%.

Як повідомляло раніше BitukMedia, iспанські науковці Марія Паскуаль-Торнер і Віктор Квесада із Інституту наук про мору у Барселоні розшифрували ген медуз Turritopsis dohrnii. Вони здатні “відмотувати” свій вік назад після спарювання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі