Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Джеймс Вебб” показав лігво космічного тарантула

Важливо

Телескоп “Джеймс Вебб” зняв туманність “Тарантул” – в ній знаходяться десятки тисяч молодих і ще не народжених зірок. Дані з телескопа допоможуть краще дізнатися про ранній етап формування Всесвіту.

Про це повідомляє CNN.

Знімок туманності «Тарантул», розташованої на відстані 161 тис. світлових років від Землі у Великій Магеллановій Хмарі, опублікувало NASA. Астрономи зробили фотографії з використанням камери ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam. космічної обсерваторії «Джеймс Вебб».

У NASA повідомили, що новий знімок став деталізованим зображенням туманності. Тепер можна добре роздивитись численні зірки на ранніх етапах формування у щільних скупченнях газу та пилу.

Вчені заявили, що наукові дані з «Джеймса Вебба» дозволяють дізнатися набагато більше про туманність. Остання цікава астрономам передусім тим, що має схожий хімічний склад, що й в областей зореутворення в період, коли вік Всесвіту становив лише кілька мільярдів років. Бо регіони зореутворення в нашій галактиці Чумацький Шлях не утворюють зірок з такою шаленою швидкістю, як туманність “Тарантул”, і мають інший хімічний склад.

Туманність NGC 2070 називають «Тарантул» через пилові нитки, що нагадують павучий шовк. Їх було видно ще на знімках попередніх телескопів.

Туманність “Тарантул” називають також NGC 2070 або 30 Золотої Риби. Вона розташована в сузір’ї Золота Риба і належить до карликової галактики Велика Магелланова хмара. Ця галактика є галактикою-супутником нашого Чумацького Шляху. І через 2,4 млрд років ці дві галактики стануть єдиним цілим.

Туманність “Тарантул” як емісійна туманність становить великий інтерес для астрономів. Це своєрідний космічний пологовий: тут постійно утворюються нові зірки. Ця область космосу є ідеальним місцем вивчення того, як газові хмари стискаються під дією гравітації, щоб створити нові зірки.

Як повідомляло раніше BitukMrdia, команда вчених разом з музикантами перетворили знімки, отримані з космічного телескопа “Джеймс Вебб”, на музику. Допомогла технологія, що так і називається – озвучування даних. Тепер можна послухати як звучать дві туманності й одна екзопланета.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі