Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Історичний прикус – науковці відкрили найдревнішого на Землі ссавця

Важливо

Науковці із Британії та Бразилії відкрили найдавнішого на Землі ссавця. Brasilodon quadrangularis мешкав на території нинішнього крайнього півдня Бразилії 225 років тому. Це раніше, ніж будь-який відомий вид ссавців.

Про це повідомляє CNN.

Раніше найдревнішим на Землі вважав ссавець морганукодон – він жив 205 млн років тому. Морганукодон був схожий на мишу-піщанку і мав довгу морду як у землерийки. Бразилодон був теж дрібним і загалом схожим на землерийку. Він жив раніше, ніж у світі з’явилися величезні динозаври.

Науковці понад п’ять років досліджували невідомі рештки. Оскільки у скам’янілостей не лишається молочних залоз, наковцям довелося вивчати кістки та зуби. У розпорядженні учених було три щелепи. Їх вивчали колеги із Музею природної історії в Лондоні, Королівського коледжу Лондона та Федерального університету Ріу-Гранді-ду-Сул у Порту-Алегрі.

Спочатку бразилодона прийняли за розвинуту ящірку. Але придивившись уважніше, науковці побачили, що він має лише два ряди зубів – молочні та постійні. Ящірки ж мають кілька рядів зубів, через що зуби у них постійно оновлюються. Так науковці дійшли висновку, що перед ним не якийсь із ранніх динозаврів, а найстаріший у світі ссавець.

Тож Brasilodon quadrangularis жив 225 мільйонами років тому – через 25 мільйонів років після пермсько-тріасового масового вимирання. Тобто він з’явився після третього й найбільшого масового вимирання, коли зникло більше 90% усіх океанічних видів і вимерло 70% наземних тварин. Після цього вимирання почали розвиватися динозаври.

Як повідомляло раніше BitukMedia, aрхеологи знайшли в африканській країні Зімбабве рештки динозавра, який жив 230 млн років тому. Він належить до виду Mbiresaurus raathi. Це поки найстаріший із відомих науці викопних ящерів із Африки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі