Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На літаках, човнах та автомобілях – як рятували ламантина Тіко

Важливо

Два місяці знадобилося рятувальній групі зоозахисників, аби відстежити ламантина на ім’я Тіко після того, як його випустили на волю. Тварину віднесло занадто далеко в океан і вона могла там загинути. Тіко подолав рекордні 4 тис. км.

Про це повідомляє ВВС.

У жовтні 2014 року новонародженого Тіко знайшли на мілині на Прайя-дас-Агульяс, що на північному сході Бразилії. Його забрала до себе природоохоронна організація Aquasis. Ламантини вимирають через винищення їх природного середовища існування – мангрових зарослів.

Через 8 років реабілітації на Тіко одягнули GPS-датчик та випустили у дику природу у прибережні води муніципалітету Ікапуї, на північному сході Бразилії 6 липня.

Але за кілька днів Тіко почав відпливати в океан все далі й далі і активісти почали переживати за нього – адже ламантини харчуються рослинністю біля берега. А він тим часом дуже швидко проплив повз п’ять штатів. Активісти із Aquasis лишалися позаду і сподівалися хіба що схопити його за хвіст, на якому тримався передавач.

Активісти описують це як сцену погоні із фільму – вони мчали за Тіко на авто від одного міста на узбережжі до іншого, сподіваючись роздобути човен. Навіть коли вони змогли взяти літак, вони не змогли наздогнати ламантина. Він покинув води Бразилії і вирушив у міжнародне турне –  промчав через акваторію Французької Гвіани, Суринаму та Гайани.

Map
Маршрут Тіко. Фото: ВВС

Зрештою Тіко підплив ближче до поверхні в районі карибської держави Тринідад і Тобаго. Активісти передали координати місцевому рибалці, і той витратив чотири години, шукаючи ламантина. Зооактивісти були готові до того, що Тіко загинув, але він виявився живий.

Однак з’ясувалося, що Тіко перебуває біля порту Скарборо на шляху порома, який має причалити за годину. Активісти давали команди рибалці і той зміг відігнати ламантина з небезпечної ділянки. Але Тіко знову почав тікати.

Зрештою, його спіймали у Венесуелі. Тіко доставили до приватного заповідника для морських тварин на венесуельському острові Маргарита. Зараз його годують після епічної подорожі. Ламантин подолав рекордні для свого виду 4 тис. км. Активісти із Aquasis домовляються про повернення тварини до Бразилії.

Як повідомляло раніше BitukMedia, арктичного кита білугу виявили в районі шлюзу на річці Сена на відстані 70 км від Парижа. Науковці намагалися спрямувати його до гирла, аби він вийшов в океан.  Як стало відомо згодом, його виловили у сітку та випустили у океан.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі