П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Містянам дозволили керувати вуличним освітленням зі смартфона

Важливо

Додати освітлення на вулиці або, навпаки, зменшити відтепер можуть мешканці німецького курортного містечка Бад-Герсфельд. Вони учасники пілотного проєкту Urban Lighting Innovations. Для керування вуличним освітленням треба встановити на смартфон спеціальний застосунок.

Про це повідомляє Cities Today.

У Німеччині запустили пілотний проєкт, що дозволяє мешканцям Бад-Герсфельда самостійно, з залежності від потреби, налаштовувати вуличне освітлення. Наприклад, зменшити яскравість за вікном спальні або “зробити світліше” під час прогулянки парком. 

Зробити це можна через спеціальний застосунок на смартфоні. В планах дозволити користувачам створювати власний світловий профіль.

Urban Lighting Innovations – спільний проєкт Deutsche Bank та Microsoft. Таке інтелектуальне освітлення вже обійшлось у 800 тис. євро. При чому місто внесло у проєкт 220 тис. євро. Це сума, яку мерія щорічно витрачає на вуличні ліхтарі.

Кошти пішли зокрема на датчики та контролери, що працюють на основі штучного інтелекту. Загалом 154 смарт-ліхтарі. Усі прилади дозволяють керувати яскравістю, теплом та розподілом освітлення на основі інтенсивності руху, навколишнього освітлення та погодних умов.

У містечку Бад-Герсфельд проживають 30 тис. людей.

Якщо тестовий період виправдає сподівання, в місті планують оголосити тендер для модернізації ще 2 тис. вуличних ліхтарів. Попередні результати пілотного проекту вже демонструють  майже 80-відсоткове зниження споживання енергії. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Україні запускають застосунок для жінок, завдяки якому можна буде швидко повідомити правоохоронців про домашнє насилля і отримати допомогу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі