Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«Я за себе не голосувала» – Трасс не любить порівняння з Тетчер

Важливо

На посаді голови уряду Великої Британії Бориса Джонсона замінить колишня голова МЗС Ліз Трасс. Її називають новою Маргарет Тетчер, але вона сама з цим не згодна.

ВitukMedia переклало короткий гайд від ВВС про нову прем’єрку Британії.

Ліз Трасс від сьогодні є головою консервативної партії, яка має більшість у парламенті. Тому вона автоматично стає прем’єром. Але треба розуміти, що це не перемога на загальних виборах по всій країні – вони відбудуться тільки у січні 2025-го.

Вона стала третьою жінкою-британською прем’єркою – до неї цей пост займали Маргарет Тетчер та Тереза Мей. Усі прем’єрки – консерваторки.

Своїх батьків Трасс називає лефтистами. Пригадує, що в дитинстві її брали на марші проти ядерної зброї.

Трасс народилася в Оксфорді. Пізніше родина переїхала до Шотландії, але майбутня прем’єрка навчалася у Оксфордському коледжі. Тоді вона була ліберальною демократкою. У 1994-му виступала за скасування монархії повністю. Але невдовзі, ще під час студентства, перейшла на бік консерваторів.

Їй 47, вона одружена та має двох дітей. Після Оксфорду вона працювала у Shell, та Cable & Wireless. Вийшла заміж за бухгалтера Г’ю О’Лірі у 2000-му. Родина живе у графстві Норфолк.

Трасс працювала міністром екології за Девіда Кемерона (це він почав Brexit), головою мін’юсту за Терези Мей і головою МЗС за Джонсона (він Brexit завершив).

До речі, вона була проти Brexit і голосувала за Британію у ЄС на референдумі. Але після оприлюднення результатів Трасс змінила свою думку.

Каже, що порівняння із Маргарет Тетчер заганяє її у нудьгу. “У мене є своя індивідуальність”, – каже Трасс. У дев’ять років вона зіграла Тетчер, коли у школі розігрували імітацію виборів, аби пояснити дітям, як це відбувається. “Я набрала нуль голосів… Навіть я за себе не голосувала”, – пригадує Трасс.

Пообіцяла скоротити податки одразу як вступить на посаду. Пообіцяла скоротити податок на соцстрахування і екологічний податок на електроенергію.

Трасс стала знаменита у Британії завдяки сиру. На конференції консерваторів вона дуже активно обстоювали переваги британського сиру і свинини.

Раніше у колонці для BitukMedia посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона, професор Боннського університету Джеймс Бінденагель заявив, що для того, щоб поставки озброєння в Україну відбувалися регулярно, Захід повинен бути об’єднаним. Тож війна з росією стала для союзників тестом на солідарність.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі