Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Меми нової епохи – Забужко пояснила, які мають бути українські серіали

Важливо

Українські серіали мають бути самобутніми та «неформатними», як популярний «Спіймати Кайдаша». Це дозволить відійти від наслідків політики русифікації, яку москва провадила останні 20 років.

Такий підхід в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia запропонувала письменниця і публічна інтелектуалка, лауреатка Шевченківської премії-2019 Оксана Забужко.

Росія протягом 20 років до початку війни проводила політику русифікації, каже Забужко. Як результат, більш-менш збереглася висока українська культура, а те, що розраховано на широкого споживача, було маргіналізовано і зросійщено. Росія нав’язала нам думку, що серіали мають бути тупими та примітивними, пояснює вона.

«Не обов’язково серіали мають бути дурні. Скажімо, у Норвегії вони дуже інтелігентні. Забудьте росію! Це там вони дурні. В європейських країнах свої серіали не дурні. Вони бувають талановиті, розумні, дотепні», – каже письменниця.

«Перестаньте взоруватися на росію, яка вважає, що ідіотизм – це невід’ємний атрибут масової культури!»  л – закликає Забужко.

Через русифікацію українці досі використовують меми із радянських фільмів та літератури – тому що їх насильно утримували у російському  інформаційному полі. Але ті меми – уже «страшний нафталін» і їх можна замінити, створюючи якісний український контент, наголошує письменниця.

«Нація – це люди, які дивляться одні і ті ж фільми і читають одні ті самі книги. А тоді з’являються ті самі «мемчики», – пояснює вона.

«Просто треба робити своє і не слухати, коли розповідають, що це не формат. Бо прийшла Наталя Ворожбит і зняла «Спіймати Кайдаша» – і виявилося, що всі біжать додому і дивляться Кайдашів. Але таких «Кайдашів» має бути 40 щороку а не один на чотири роки», – підсумовує Забужко.

Як повідомляло раніше BitukMedia, до 31-ї річниці Незалежності України журнал INKER випустив комікси про маріупольський завод Азовсталь під час війни. Графічні репортажі оповідають про українських військових, які захищали Азовсталь, та цивільних, які знайшли прихисток у багаторівневих підземеллях заводу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі