П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Телескоп Вебба показав нові знімки – «Фантомну галактику» уявляли зовсім іншою

Важливо

Телескоп James Webb Space Telescope показав знімки галактики M74, також відомої як NGC 628 і «Фантомна галактика», і спіральної галактики NGC 7496. Зображення разюче відрізняються від того, що демонстрував телескоп Hubble.

Про це повідомляє Forbes.

«Фантомна галактика» NGC 628 віддалена від нас на 32 мільйони світлових років, діаметр  47,5 тисячі світлових років і знаходиться у сузір’ї Риб. Новий знімок є більше детальним зображення галактики. На ньому видно наслідки вибухів наднових, області формування нових зірок.

Галактика має фіолетовий вигляд, оскільки випромінює поліциклічні ароматичні вуглеводні, які JWST бачить яскравими через свої синій та червоний фільтри. Більшість зображення – це міжзоряний простір, заповнений космічним газом, на якому видно сліди від процесів у галактиці. Однак навіть у кольоризованому вигляді галактика сильно відрізняється від зображення із Hubble.

«Фантомна галактика» NGC 628, як її побачив JWST. Фото: NASA
Колоризоване зображення «Фантомної галактики» NGC 628, Фото: NASA
«Фантомнa галактикa» NGC 628, як її бачив Hubble

Спіральна галактика NGC 7496 знаходить у сузір’ї Журавля.

Галактика: NGC 7496, Фото: NASA
Галактика: NGC 7496, як її бачив Hubble. Фото: NASA

Також NASA повідомило, що у JWST пошкоджене одне дзеркало через зіткнення із метеоритом, значно більшим, ніж прогнозували техніки. Проте це не вплинуло на якість роботи космічного телескопа, говорять у NASA.

Як повідомляло BitukMedia, Китай розглядає проект безпілотної космічної місії до Венери Venus Volcano Imaging and Climate Explorer (VOICE). Її можуть запустити у 2026 році, а планети вона дістанеться через рік. Метою штучного супутника буде вивчення атмосфери і геології планети, а також пошук середовища, придатного для життя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі