Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стокгольмський кінофестиваль: фільм Сенцова визнали найкращим

Важливо

Кримінальна драма «Носоріг» українського режисера Олега Сенцова стала найкращим фільмом Стокгольмського кінофестивалю. Виконавця головної ролі та лідера організації «Гонор» Сергія Філімонова визнали найкращим актором чоловічої статі.

Про це повідомили на сайті кінофестивалю.

Фільм Сенцова здобув «Бронзового коня» — головний приз Стокгольмського кінофестивалю, який вручають за найкращу стрічку.

«Носоріг» — це кримінальна драма про український злочинний світ 1990-х років, заснована на реальних подіях. Сюжет показує історію життя колишнього бандита, якого жорстока реальність перетворює на «безжального носорога». Проте кривавий шлях приводить героя зовсім не туди, куди він очікував.

Робота над фільмом розпочалася ще у 2012 році, але фільмування відклали на кілька років через Революцію гідності, анексію Криму та ув’язнення Сенцова в Росії. 

Знімання завершилося у грудні 2020 року. Воно відбувалось у Кривому Розі, Львові та Києві.

Олег Сенцов — режисер, виходець із Криму, якого заарештували під час вторгнення російських солдатів на український півострів сім років тому. Сенцова доставили до Росії та засудили до 20 років позбавлення волі за підготовку терористичного злочину.

У 2018 році за свободу думки Європейський парламент присудив Олегу Сенцову Премію Сахарова — головну нагороду ЄС у галузі прав людини.

Восени 2019 року Олега Сенцова звільнили під час великого обміну полонених між Україною та Росією. Це після більш ніж 5 років в’язниці та 145 днів голодування, яке мало не коштувало йому життя.

Наступної зими на Берлінському кінофестивалі відбулася прем’єра фільму «Номери», який він зняв, надсилаючи інструкції зі своєї камери. Сенцов написав кілька сценаріїв за роки перебування в російському полоні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі