Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Шестеро астронавтів намагатимуться вижити в умовах Червоної планети: в Ізраїлі створили симулятор марсіанської бази

Важливо

У кратері Махтеш Рамон, розташованому в пустелі Недев в Ізраїлі, створили симулятор космічної бази на Марсі для здійснення наукових експериментів. Кратер є одним із небагатьох місць на Землі, яке за умовами подібне до Червоної планети.

Про це повідомили в Haaretz.

“У проєкті симулятора марсіанської бази залучені понад 200 науковців із 25 країн”, – ідеться у повідомленні.

Його ініціював Австрійський космічний форум — неурядова організація, яка займається організацією космічних досліджень, — і підтримали космічні агентства Ізраїлю та Європи.

Махтеш Рамон — одне з небагатьох місць на Землі, яке за умовами (серед них — склад ґрунту, віддаленість, екстремальні погодні умови) наближене до Марса. У 2018 році тут уже здійснювали дослідження в «марсіанських» умовах протягом чотирьох днів.

Протягом трьох тижнів на базі житимуть шестеро астронавтів із Австрії, Ізраїлю, Іспанії Нідерландів, Німеччини та Португалії. Вони перебуватимуть у повній ізоляції від зовнішнього світу й повинні здійснити низку експериментів.

Серед них — оцінка впливу умов довкілля Марса й харчування на продукти життєдіяльності астронавтів та відстеження їхньої тривожності й депресії. Також астронавти перевірять, наскільки потужне обладнання дозволить забезпечити зв’язок між Землею та Марсом.

Для астронавтів-учасників проєкту із симуляції життя на Марсі протягом 10 років розробляли спеціальні скафандри. Вони важать 50 кілограмів, а щоб їх вдягти, знадобиться три години. Скафандри обладнані датчиками для відстеження стану здоров’я астронавтів і дозволяють їсти, пити й ходити в туалет, не знімаючи обладнання.

Симулятор марсіанської бази розроблений так, що він повністю позбавлений можливостей зв’язку із зовнішнім світом і здатен генерувати стільки електроенергії на день, скільки споживає середньостатистичне домогосподарство.

У майбутньому ініціатори симулятора «марсіанської бази» планують подовжити експеримент приблизно до року, щоб урахувати час, протягом якого астронавти летітимуть до Червоної планети, — близько 200 днів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі