Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Картину Тіціана продали за рекордні для робіт художника $22 млн

Важливо

Картину італійського живописця епохи Відродження Тіціана Вечелліо “Відпочинок на шляху до Єгипту” продали на торгах Christie’s в Лондоні за рекордні $22 млн. На аукціон роботу виставили вперше за 150 років. Навесні експерти оцінювали її у $31 млн.

Про це повідомляє сайт аукціонного будинку.

“Такий [високий] результат — це данина поваги до бездоганного походження і тихої краси цього піднесеного раннього шедевра Тіціана, одного з найпоетичніших творів юності художника”, — прокоментував Орландо Рок, голова британського підрозділу Christie’s.

Вважається, що венеціанський художник створив “Відпочинок на шляху до Єгипту” в 1508 році, коли йому ледве виповнилося 20. Намальована на дерев’яній панелі завширшки 61 см, картина зображує Діву Марію, що колисає немовля Ісуса, а Йосип дивиться на неї. На полотні зображено біблійний сюжет втечі Діви Марії, Йосипа та Ісуса Христа з Віфлеєму.

Фото – Christie’s

На аукціон роботу виставили вперше за 150 років. Навесні експерти оцінювали її у $31 млн.

Примітно, що ця картина була вкрадена щонайменше двічі. 1809 року її з віденського палацу Бельведер винесли французькі війська Наполеона. А в січні 1995 року полотно було вкрадено невідомими з англійського маєтку маркізів Батсів – Лонгліт-Хаус. Впродовж кількох років про його долю нічого не було відомо, за повернення картини призначили нагороду у розмірі 100 тис. фунтів стерлінгів. А ж поки 2002 року картину не знайшли на автобусній зупинці на південному заході Лондона, загорнену в поліетиленовий пакет.

Її виявив Чарльз Гілл – колишній керівник відділу мистецтва та антикваріату Скотланд-Ярду. Гілл, який помер у 2021 році, сказав, що його привів на місце чоловік, якого він описав як щось середнє між Артуром Дейлі та Лавджоєм, нечесними персонажами двох серіалів, які транслювалися в 1980-х і 1990-х роках, за винагороду 100 тис. фунтів. Гілл також відомий тим, що допоміг знайти картину “Крик” Едварда Мунка 1893 року після того, як її викрали з Національного музею в Осло в 1994 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Нью-Йорку на аукціоні продали за 27,7 млн доларів картину британського художника Френсіса Бекона “Портрет Джорджа Дайєра, який сидить навпочіпки”. Полотно не виставлялося на торги понад 50 років. Початкова ціна полотна становила 50 млн доларів, але підсумкова сума виявилася майже вдвічі меншою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі