Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Один на десятиліття – жінка знайшла скарб із понад 2 тис. срібних монет

Важливо

Мешканка чеського міста Кутна Гора, ім’я якої не називають, знайшла 2150 (!!!) срібних середньовічних монет під час прогулянки. Історики кажуть, що така знахідка трапляється раз на делятиліття.

Про це розповідає New York Post.

Місто Кутна Гора знаходиться у центральній частині регіону Богемія.

Монети, які знайшла жінка, виготовлені зі сплаву, основа якого – срібло, але із домішками міді, свинцю та інших металів у невеликій кількості. Викарбувані вони були у період між 1085 і 1107 роками.

До прикладу, в той час на Київській Русі княжив Святополк Ізяславич, онук Ярослава Мудрого. А у західній Європі відбувався перший хрестовий похід.

Ймовірно, скарб заховали на часи політичної нестабільності у глиняному горщику. Із часом посудина розпалася, хоча археологи змогли знайти його дно.

Archaeology of the Czech Academy of Sciences

“На той час у країні точилися суперечки між членами династії Пржемисловичів щодо князівського трону Праги”, – пояснює історик Філіп Велі́мський.

Про купівельну спроможність тогочасних монет відомо мала. Але очевидно, що понад 2 тис. їх – це величезна, непосильна сума для простої людини. Таку кількість навіть уявити собі було важко.

Тож знайти такий скарб – це ніби виграти мільйонний джекпот, кажуть історики. І відзначають, що це – одна із найбільших археологічних знахідок за останнє десятиріччя.

Тепер же монети дослідять більше детально на їх складники. У 2025 їх планують виставити у музеї.

Як повідомляло BitukMedia, 22 квітня краєзнавець Сергій Жосан знайшов біля села Флора на Одещині 140 срібних монет Кримського ханства (акче). Такі карбували y Криму у 1480-х роках.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі