Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скарб із старої шухляди: на аукціоні продали перше видання “Гобіта”

Важливо

На аукціоні Kinghams у Глостерширі (Велика Британія) було продано рідкісний примірник найпершого накладу книги Джона Р. Р. Толкіна “Гобіт, або Туди і звідти”, що вийшов у 1937 році. Початкова оцінка роману-казки становила £7 тис. – £10 тис.

Про це повідомляє ВВС.

Проданий лот є одним з 1500 перших примірників цієї книги, виданих у світі. Його фінальна ціна на аукціоні Kinghams Auctioneers – майже £31 тис. (близько $39 тис.).

Перший тираж “Гобіта” надійшов у продаж у вересні 1937 року, і до грудня був розпроданий. Для першої серії книг Толкін сам створював чорно-білі ілюстрації та дизайн обкладинки та суперобкладинки.

Фото – Kinghams Auctioneers

Ці примірники мають одну особливість: у тексті на задньому клапані суперобкладинки вручну виправлена помилка в написанні прізвища Чарльза Доджсона, більш відомого як Льюїс Керрол. Його прізвище на суперобкладинці було надруковано як Dodgeson, і зайва буква була від руки закреслена, щоб вийшло Dodgson.

Фото – Kinghams Auctioneers

Виставлений на торги примірник знайшли у старому будинку в Беркширі в дальній шухляді комода. Власниця будинку не підозрювала, що книга є цінним та рідкісним артефактом. Будинок з усіма речами в ньому дісталися жінці від родичів у спадок.

Минулого року з аукціону продали інший примірник “Гобіта” з того ж накладу. Ця книга потрапила на торги з магазину благодійної організації Oxfam, куди її принесли серед інших пожертвувань. Вона була продана за трохи більш ніж £10 тис.

Фото – Kinghams Auctioneers

“Гобіт, або Туди і звідти”  – дебютний твір Джона Р. Р. Толкіна. Він задумував його як дитячу книгу, проте повість набула величезної популярності серед читачів різного віку. Це спонукало письменника написати продовження, яке дістало назву “Володар перснів”.

На відміну від “Гобіта”, цей твір орієнтований на дорослу читацьку аудиторію. Щоб досягти узгодженості між двома книгами, Толкін зробив деякі зміни в початковому тексті “Гобіта”, насамперед щодо опису зустрічі Більбо з Ґолумом.

Як розповідало раніше BitukMedia, Amazon та очолювана нащадками британського письменника Джона Р. Р. Толкіна компанія Tolkien Estate виграли суд проти Деметріуса Поліхрона. Цей американський письменник випустив книгу — неофіційне продовження “Володаря перснів”. За рішенням суду, твір Поліхрона створено без дозволу та підлягає знищенню.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі