Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дивись як геолог: науковиця розкрила одну з таємниць картини “Мона Ліза”

Важливо

Геологиня та мистецтвознавиця Енн Піцоруссо стверджує, що упізнала фоновий пейзаж найвідомішої у світі картини – портрета “Мона Ліза”. Каже, що встановила місце створення полотна, яке раніше вважали частково уявним. З її теорією згоден колишній консультант із творчості Леонардо да Вінчі в Луврі.

Про це розповідає The Guardian.

Енн Піцоруссо використала свої знання з геології та історії мистецтв, аби визначити місто, де була намальована “Мона Ліза”. Фахівець припустила, що художник написав кілька місць у провінції Лекко на півночі Італії. На її думку, на картині зображено міст Аццоне Вісконті XIV століття в Лекко, південно-західні Альпи та озеро Гарлат, яке художник відвідав близько 500 років тому.

“Я так рада. Я відчуваю, що потрапила в яблучко”, — сказала геологиня, додавши, що схожість об’єктів є незаперечною.

Раніше науковці зосереджувалися винятково на мості, який видніється за плечами Мони Лізи. Вони вважали, що місцем створення картини було італійське містечко Боббіо або провінція Ареццо.

Мосту, за словами Енн, недостатньо, аби точно встановити місцевість, в якій Леонардо да Вінчі створив відомий портрет. “Арочних мостів повно по всій Італії та Європі, і багато з них виглядали дуже схожими. По мосту неможливо визначити точне місце розташування. Вони всі говорять про міст, і ніхто не говорить про геологію. Геологи не дивляться на картини, а історики мистецтва не дивляться на геологію”, – говорить науковиця.

Піцоруссо стверджує, що скелі в Лекко складаються з вапняку, що і зобразив сіро-білим кольором на картині Леонардо. До того ж, ані в Боббіо, ні в Ареццо немає озера, що видніється позаду жінки на портреті.

“Історики мистецтва роблять власні припущення, де була намальована “Мона Ліза”. Кожен, хто бачить міст, думає, що він там був. Але Піцоруссо переконливо визначила розташування, додавши докази присутності Леонардо в цьому районі, його геологію та, звичайно, міст”, – оцінює результати дослідження науковиці Майкл Дейлі, директор організації ArtWatch UK.

Жак Франк, колишній консультант Лувра, де зараз зберігають картину “Мона Ліза”, переконаний у тому, що припущення Енн щодо місця створення полотна відповідають дійсності. “Я ні на секунду не сумніваюся, що Піцоруссо має рацію у своїй теорії, враховуючи її досконале знання геології Італії, зокрема місць, де Леонардо подорожував протягом свого життя”, – зазначив фахівець.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли у складі фарби “Мона Лізи” да Вінчі рідкісний інгредієнт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі