Понеділок, 20 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Диск памʼяті” з 275 людськими мовами опиниться на Місяці

Важливо

ЮНЕСКО планує відправити на Місяць інформацію про культурне надбання людства, перекладену 275 мовами. Капсулу доправить модуль Hakuto-R приватної японської компанії.

Про це йдеться на офіційному сайті компанії ispace.

Японські вчені планують відправити на Місяць космічний корабель Resilience, який стане частиною місії під назвою Hakuto-R 2.

Компанія ispace, яка вже не перший рік працює над розширенням присутності людини в космосі, об’єдналася з Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), щоб зібрати важливі елементи історії людства і зберегти їх на Місяці. 

“Диск пам’яті” міститиме не лише згадку про 275 мов, а й інші матеріали культури та мистецтв, створені людством. В ЮНЕСКО таке рішення пояснюють необхідністю збереження частини інформації про людську расу у разі глобальної катастрофи на Землі. Мови стануть частиною преамбули Конституції ЮНЕСКО, в якій йдеться про “важливість збереження світової єдності, мовного розмаїття та культур”. 

Капсулу помістять на борт японського автоматичного модуля Hakuto-R приватної японської компанії ispace.

Перший посадковий модуль Ispace Hakuto-R вирушив на Місяць у грудні 2022 року. Щоправда, 25 квітня 2023 року при спробі посадки він зазнав аварії: бортовий комп’ютер неправильно виміряв висоту, через що космічний корабель впав.

Взимку цього року ispace запланувала ще одну спробу досягти поверхні Місяця. Цього разу разом із новою моделлю Hakuto-R до супутника Землі вирушить компактний місяцехід. Через два роки також має відбутися третя місячна місія компанії, в рамках якої буде використано більший та сучасніший модуль Apex 1.0, здатний нести до 500 кг корисного навантаження.

Як розповідало раніше BitukMedia, 86-річний фізик Кен Ом склав заповіт, в якому ретельно прописав, що з ним треба зробити після смерті. Цей дивовижний план народився в нього завдяки нескінченній та давній любові до космосу. Американець вирушить на Місяць вже після свого останнього подиху на Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі