П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Львові 39-річній жінці вчетверте за життя пересадили нирку

Важливо

Львівські хірурги здійснили четверту трансплантацію нирки тій самій людині. Жінка майже 30 років бореться з нирковою недостатністю. Донорський орган в Україні пацієнтка отримала вперше, попередні три – за кордоном.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Пацієнтка – 39-річна Марина з міста Коростишів, що на Житомирщині. Боротьбу за своє здоров’я жінка веде з дитинства – у 10-річному віці в неї відмовили нирки. У цьому випадку врятувати дівчинку могла лише трансплантація органу.

Марина тричі їздила за кордон на операції, але перші дві пересаджені нирки не прижилися. Лише третя спроба виявилася успішною – донорський орган прослужив їй 20 років. Це хороші показники, кажуть медики.

Однак три року тому нирка перестала функціонувати, тож жінка змушена була проходити гемодіаліз – процедура фільтрації крові поза тілом людини. Фактично діалізний апарат заміняє роботу нирок. “Це не життя, а існування. Ти не можеш десь поїхати, а мусиш через день по три години лежати на діалізі, де тебе постійно колять великими голками. Час йде, а здоровий орган усе не знаходять. Це з’їдає, бо здається, що організм не витримає і це може бути твій останній діаліз”, – розповіла Марина Бесарабчик. Аби отримати нирку, жінка стояла в листі очікування на трансплантацію.

У Всесвітній день нирки, який традиційно відзначають у другий четвер березня, про Марину вийшов сюжет у новинах. А вже наступного дня сталося диво – Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) обрала її як реципієнта на пересадку органа від посмертного донора.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

За словами лікарів-трансплантологів, хірургічне втручання минуло успішно, а нирка почала працювати ще до його завершення – на операційному столі. Через 12 діб пацієнтку виписали з лікарні. Вона тимчасово проживає у Львові, бо потребує спостереження медиків. Каже, що мріє якнайшвидше повернутися до свого рідного міста.

Як розповідало раніше BitukMedia, 54-річна бабуся стала другим пацієнтом з ниркою від генно-відредагованої свині.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі