Середа, 15 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Викарбуваний в Україні: дизайнер з Сум переміг у міжнародному конкурсі шрифтів

Важливо

Дизайнер з Сум Михайло Рафайлик переміг у 70-му міжнародному конкурсі шрифтів Type Directors Club. Його шрифт Decutto нагородили Сертифікатом типографічної майстерності.

Про це розповідає місцевий онлайн-журнал “Цукр”.

Рафайлика нагородили Сертифікатом типографічної майстерності у підкатегорії Single Axis Type Family (“Шрифтова родина з однією віссю”) категорії Type Design (“Дизайн шрифтів”). Шрифт Decutto має одну вісь — Weight.

Type Directors Club — це міжнародна організація, яка займається типографікою та шрифтовим дизайном, заснована в 1946 році в Нью-Йорку. Участь у конкурсі платна, але для українських авторів на період війни зробили спеціальні умови та скасували платню. Конкурс складає з трьох дисциплін: дизайн шрифтів, типографіка та летеринг. Всі переможці отримають Сертифікат друкарської майстерності, який засвідчує, що їхня робота є однією з найкращих у світі цього року.

Суддями можуть стати експерти з усього світу. Як розповідає дизайнер, вони розглядають неідентифіковану роботу — тільки тексти, набрані конкретним шрифтом, але не знають ані імені автора, ні назви шрифту. 

Шрифт дизайнера. Зображення – Michael Rafailyk Foundry / Sumy

Друковані постери зі шрифтами переможців показують на виставці в Нью-Йорку, також вона подорожує десятками міст США, Канади, Китаю, Франції, Німеччини, Японії, Нової Зеландії, Польщі, Південної Кореї, Іспанії, Тайваню тощо.

“Для мого шрифту це шанс бути побаченим. Водночас це й шанс розповісти про Україну та її культуру. Друкований плакат, що подорожуватиме міжнародними виставками, розповідає про життя українців, яке з 2022 року стало крихким через напад росіян і що через це відчуття українці загартовуються та стають сильнішими як нація”, — розповідає дизайнер.

Минулого року у цьому міжнародному конкурсі перемогла дизайнерка Олександра Корчевська з Рівного. Вона розробила шрифт “Rivne” на основі вивісок міста періоду 20-х років ХХ століття, розповідало “Суспільне”.

Як розповідало раніше BitukMedia, український бренд LITKOVSKA відкрив інсталяцію із соломи у японській столиці Токіо. Експонати у концепт-сторі Dover Street Market Ginza означають стійкість духу та переродження життя. Ідея інсталяції спирається на українські язичницькі традиції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі