Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дочекались: масштабну колекцію монет вартістю в $72 млн нарешті можна продати

Важливо

Нащадки датського масляного магната Ларса Еміля Брууна чекали рівно 100 років, щоб нарешті отримати та розпорядитись своєю спадщиною у 72 млн доларів. І це не їхній вибір! Долю масштабної колекції монет визначав заповіт.

Про це пише Bloomberg.

За життя Бруун (1852—1923) зібрав монументальну колекцію монет, медалей і паперової валюти, переважно з країн, повʼязаних зі Скандинавією — Данії, Норвегії, Швеції, місць, які раніше перебували під владою цих держав. Також він збирав англійські монети часів правління данців, зокрема йдеться про короля Англії Канута.

В колекції близько 20 тис. предметів. Серед них 15 тис. монет, 4 600 медалей і жетонів, 330 банкнот, а також 1 800 найменувань книг.

Фото – Stack’s Bowers

Коли магнат завершив наповнення колекції, то почав зважувати її національне значення. І зрештою прийняв рішення, що його колекція має стати своєрідною резервною копією Королівської данської колекції монет і медалей.

Чоловік розпорядився, що колекція має бути недоторканною наступні 100 років. І лише якщо через століття національна колекція залишиться неушкодженою, то його власну можна буде продати з публічних торгів. Виручені кошти він заповів своїм прямим спадкоємцям.

Датський срібний Speciedaler короля Крістіана IV, датований 1624 роком. За словами аукціонного дому, восьмикутний формат монети дуже незвичний. Фото – Stack’s Bowers

Відомо, що щонайменше один з нащадків Брууна — його онук — намагався змінити заповіт предка, аби продати колекцію, проте не зміг.

Бруун помер у 1923 році, тому цього року продаж його колекції став реальним. Зараз аукціонний дім Stackʼs Bowers все ще каталогізує колекцію, яку востаннє інвентаризували після смерті Брууна. З огляду на заповіт, протягом сторіччя його знахідки були доступні лише вченим.

Попередньо артефакти оцінили у $72 млн – це страхова сума колекції. І хоча такі оцінки можуть бути завищеними, аукціоністи вважають ціну обґрунтованою.

Як розповідало раніше BitukMedia, 73-річна Інгрід Ньюкірк, активістка американської зоозахисної організації PETA, виступила з гучною заявою – вона оновила написаний у 2003 році заповіт. Спадок від неї отримають найгірші кривдники планети і тварин. Після смерті Ньюкірк практично роздасть себе по частинах!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі