Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Боротьба завжди запекла” – 72-річний спортсмен переміг у всеукраїнських змаганнях з плавання

Важливо

72-річний Юрій Дащенко із Павлограда на Дніпропетровщині переміг на чемпіонаті України з плавання, що відбувся з 19 по 21 квітня у Полтаві. Чоловік взяв “золото” на дистанці 100 м брасом.

Про це повідомляє Суспільне.

Дащенко переміг у категорії “MASTERS” (70 років та старші). У стометрівці брасом прийшов першим. Потім на цій же дистанції вільним стилем узяв “срібло”, а за 50 метрів брасом отримав “бронзу”.

“Вже не перший рік, як беру участь у цих змаганнях. Боротьба завжди запекла. Щороку я покращую свій минулорічний результат, або хоча б повторюю його”, – розповідає Дащенко.

Дащенко має звання КМС. Плаванням займається із дитинства – триматися на воді навчився самостійно. Професійно почав займатися спортом у Дніпропетровському технікумі фізкультури. Ще студентом навчав дітей.

Цієї зими пенсіонеру видалили з ноги вени, уражені варикозом. Хоч і не повністю відновився, він взяв участь у змаганнях у Полтаві.

Фото: Суспільне

Чоловік пригадує, як він отримав свій перший дорослий розряд, після чого на довго “випав” із професійного спорту.

“Як зараз пам’ятаю Чемпіонат України 1968 року, що проходив в Маріуполі, у басейні на морі: була дуже висока хвиля й доводилось її бороти. Я плив дистанцію 400 метрів. Тоді я прийшов першим: обігнав інших учасників буквально на пару секунд, отримав перший дорослий розряд й дуже сильно застудив вуха”,  – розповідає Дащенко.

Через два місяці після змагань у нього діагностували отит. Чоловік пригадує, що попри застереження лікарів продовжив займатися спортом, його стан погіршився, і його відсторонили від занять на рік.

Зараз Дащенко навчає дітей плаванню у Павлограді та намагається отримати себе у формі.

“Я активно займаюсь велоспортом – це допомагає тримати себе у формі. Коли мене запитують: “Скільки Вам років?”, я відповідаю “72 кілометри”. Щороку 18 серпня, на День народження, я долаю дистанцію, яка у кілометрах дорівнює моєму віку. Цьогоріч мені доведеться проїхати 73″, — розповідає спортсмен.

Зараз він готується до національного чемпіонату готується до змагань із тріатлону, що відбудуться у місті Дніпрі у серпні.

“Тріатлон – це страшна справа: мені доведеться плисти 750 метрів рікою; потім, відразу ж сісти на велосипед і подолати дистанцію у 20 кілометрів. Завершальний етап спринту – пробігти п’ять кілометрів. Все це на одному диханні”, — пояснює Дащенко.

Чоловік заохочує старше покоління теж долучитися до спорту.

“Ніколи не пізно розпочати. Я знаю людей, які починали в 40 і буквально за рік тренувань показували результати на змаганнях. Все в наших руках”, — каже Юрій.

Як розповідало BitukMedia, дівчинка, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару в Краматорську, узяла участь у всесвітньо відомому марафоні в місті Бостон. Яна Степаненко на протезах здолала відстань у 5 кілометрів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі