Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мозок росте – як це може допомогти людям

Важливо

Науковці із американського наукового медичного центру UC Davis Health у штаті Каліфорнія виявили, що головний мозок людини збільшується від покоління до покоління. Для порівняння вони взяли народжених у 1970-х та у 1930-х.

Про це повідомляє New York Post.

Команда під керівництвом заслуженого професора неврології Чарльза Декарлі досліджувала об’єм і площу головного мозку у людей різних поколінь.

Науковці дійшли висновку, що у людей, які народилися у 1970-х об’єм органа на 6.6% більший, а площа більша на  15% у порівнянні із людьми, народженими у 1930-х.

“Генетика відіграє важливу роль у визначенні розміру мозку, але наші висновки показують, що зовнішні фактори, такі як здоров’я, соціальні, культурні та освітні фактори, також можуть відігравати певну роль”, – каже Декарлі.

Учасники його команди проаналізували результати дослідження, яке проводили їхні колеги із міста Фрімінгем. Дослідження тривало 75 років.

UC Davis Health

Команда Декарлі працювала із 1999 по 2019-й. Вона проаналізувала результати МРТ голови 3226 учасників (53% жінок, 47% чоловіків). Ці люди народилися між 1925 і 1968 роками. На момент, коли робили МРТ, учасникам всередньому було 57 років.

Науковці помітили, що у розмірах збільшувалися сіра речовина, біла речовина та гіпокамп — частини мозку, пов’язаної з навчанням і пам’яттю.

Так, зокрема, за вказаний період об’єм мозку збільшився із 1234 мл до 1321 мл.

Науковці передбачають, що зі збільшенням розмірів мозку людство почне все менше страждати на деменцію – спад когнітивних функцій, які проявляються із віком.

“Збільшення структур мозку, подібно до того, що ми спостерігали в нашому дослідженні, можуть відображати поліпшення розвитку мозку і покращення його здоров’я. Збільшення структури мозку означає більший його резерв, і це може пом’якшити наслідки вікових захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і пов’язана з нею деменція, в пізньому віці”, – каже Декарлі.

Як повідомляло BitukMedia, науковці Університету Монаша в австралійському Мельбурні за допомогою 3D-принтера надрукували нейромережу із мозкових клітин щурів. Вони розвиваються та взаємодіють між собою, як у справжньому мозку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі