П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лікарі витягли у захисника з-під серця уламок ворожого снаряду

Важливо

Львівські лікарі врятували 42-річного захисника із Волині Романа Клізу. Уламок російського снаряду застряг у його грудях просто за міліметр від дуги аорти  та трахеї.

Про це повідомляє Високий Замок.

До повномасштабного вторгнення росії в Україну Роман працював водієм за кордоном. Потім долучився до лав ЗСУ, був аеророзвідником. Важке поранення отримав у грудні минулого року.

“Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю”, – пригадує воїн.

Один із побратимів загинув на місці, а Роман отямився уже у лікарні Дніпра. У комі пробува дев’ять днів.

Чоловік пошкодило вибухом праву півкулю мозку. Проте значно критичнішим було те, у грудях застряг уламок довжиною 1,5 см. Він знаходився за міліметр від дуги аорти — частини головної артерії кровоносної системи, та трахеї.

Романа перевели до Києва, а потім до відділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона у Львові. До львівських колег долучився і лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.

Операція тривала дві години.

“Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу, і безпечно вийняли уламок, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури”, – розповів Роман Домашич, керівник Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона.

Зараз пацієнту нічого не загрожує, він перебуває на реабілітації. Зараз вчиться знову ходити – через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Проте Роман уже робить перші кроки.

Невдовзі Роману встановлять титанові 3D-пластини у череп. Чоловік мріє зустріти перемогу на двох ногах та самостійно побудувати дім.

Як розповідало BitukMedia, львівські нейрохірурги провели складну операцію на мозку пацієнтки з-за кордону. В результаті втручання 4-річну дівчинку позбавили важких судомних нападів, що несли загрозу життю та стримували розвиток дитини.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі