Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Досі пахне древніми оліями – у Дніпрі знову виставили на показ міфічну мумію (ВІДЕО)

Важливо

Історичний музей міста Дніпро знову виставив на показ єгипетську мумію жінки з І ст. до н.е. Зробили це до 175-річчя музею.

Про це повідомляє Суспільне.

Муміфікована жінка була із заможної родини, на момент смерті їй було приблизно 30 років.

“Матеріали, які використовувались під час її муміфікації, вони були достатньо якісні, достатньо класні. Якщо відкрити скло вітрини все ще можете відчути легкий аромат олій, ефірних олій, якими ця пані була оброблена після смерті”, – розповідає старша наукова співробітниця музею Катерина Грищенко.

В Україні є дві єгипетські мумії – друга знаходиться в Одесі. Співробітники дніпровського музею свою лагідно кличуть Красунею. Поруч із нею експонують частину саркофага, її муміфіковані органи та закам’янілу фігуру немовляти.

Мумія стала одним із перших експонатів тут. Її придбали у середині ХІХ століття за часів губернатора Андрія Фабра. Тоді за єгипетську колекцію віддали 80 карбованців. Мумія приїхала у пошкодженому стані, але яка її історія досі невідомо.

За час перебування у музеї Красуня обросла рядом міфів.

“Той, хто її торкнеться – помре” – є такий міф. У 2017 році її вже презентували на виставці. Я особисто клала її у вітрини, і ось я стою. Якщо у співробітників наших попитати, то у кожного буде своя інтерпретація міфів”, – розповідає завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Тетяна Кудрицька.

Знають у музеї і про забобони про так зване “мумійо” – вживання у їжу частини мумії.

“Забобонні думки, що рештки мумії, частина мумії, якщо її потовкти, її посипати кудись чи в воду, чи в їжу, то вона може лікувальні властивості мати”, – розповідає Кудрицька.

Зазвичай Красуню зберігають у спеціальних закритих фондах. Побачити її можна буде до 18 квітня.

Як розповідало BitukMedia, 1925 року на цвинтарі Ахмім у Верхньому Єгипті виявили дивні муміфіковані рештки. Вони знаходилися в труні звичайних розмірів, от тільки більшу його частину займала голова. Тепер вчені з’ясували, ким був цей підліток і на яке захворювання страждав.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі