Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оригінал спалили: ескіз портрета Черчилля виставлять на аукціон

Важливо

Ескіз прижиттєвого портрета колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля виставлять на аукціон Sotheby’s. Лот оцінюється в £500-800 тис. Йдеться про роботу британського художника Грема Сазерленда. Політик ненавидів цю картину і наказав її спалити.

Про це повідомляє BBC.

За інформацією на сайті аукціонного дому, торги відбудуться 6 червня. До 21 квітня портрет висітиме у відкритому для туристів Бленхеймському палаці – Оксфордширському будинку родини Черчіллів. Потім аж до аукціону його експонуватимуть на виставках Sotheby’s у Лондоні та Нью-Йорку.

Грем Сазерленд зробив цей ескіз у 1954 році. Роботу над портретом він розпочав за дорученням британського парламенту до 80-річчя колишнього прем’єр-міністра країни.

Як відомо, перед створенням портрета політик запитав митця: Як ти збираєшся мене намалювати? Як херувима чи бульдога?”. Той відповів, що це повністю залежить від того, що Черчилль йому покаже.

Художник не прикрашав зовнішність політика, який незадовго до цього переніс інсульт. В результаті картина Черчиллю не сподобалася, він публічно висміяв малюнок, назвав його “брудним” і “злоякісним”. І фінальну версію портрету за його дорученням спалили.

Реакцію Черчилля на портрет Сазерленда відтворили у першому сезоні серіалу “Корона”.

У той час як фінальний портрет зображав чоловіка, який дивиться в очі глядачам, виставлена на продаж картина пропонує більш розслаблене, інтимне зображення чоловіка, що сидить у променях післяобіднього сонця. Невідомо, скільки існує ескізів цієї картини, але аукціонний дім стверджує, що це “один із найкращих збережених портретів Черчилля, виконаних Сазерлендом на замовлення”.

Фото – Sotheby’s

До слова, Вінстон Черчилль і сам був художником-аматором. Навесні 2021 року Анджеліна Джолі продала написану прем’єр-міністром картину “Вежа мечеті Кутубія” (1943) за рекордні для його робіт $11,5 млн.

Як розповідало раніше BitukMedia, зубний протез із золотим кріпленням, що належав колишньому британському прем’єр-міністру Вїнстону Черчиллю, продали на аукціоні за £18 тис. ($22,6 тис.). Цю вставну щелепу політик носив, коли оголошував свою знамениту промову “Ми битимемося на пляжах” під час Другої світової війни в 1940 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі