Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зародилось без участі людини: вашій ранковій каві може бути 600 тис. років

Важливо

Кавовому дереву арабіка, ймовірно, сотні тисяч років. Такий висновок зробили за результатами дослідження вчених університету Буффало (США), які побудували генеалогічне дерево видів кави. Отже, арабіка з’явилася на Землі задовго до того, як її почали культивувати люди.

Про це розповідає The Times.

Чи знаєте ви, що кавовим зернам, які були використані для філіжанки вашої щоденної ранкової кави, ймовірно, близько 600 000 років?

Використовуючи гени кавових рослин у всьому світі, дослідники змогли побудувати генеалогічне дерево найпопулярнішого сорту кави у світі, відомого вченим як Coffea arabica, а поціновувачам кави просто як “арабіка”.

Дослідники розшифрували структуру ДНК 39 сучасних культивованих варіацій арабіки та 17 її диких родичів. Вченим вдалося реконструювати геном рослини, яка була використана Карлом Ліннеєм у 1737 році при підготовці першого наукового опису кавових дерев.

Вдавшись до порівняння варіацій, дослідники з’ясували час появи гібридної форми. За їхніми оцінками, арабіка зародилася близько 350-600 тис. років тому. Вчені дійшли висновку, що сорт з’явився без участі людини внаслідок природної гібридизації ще до появи Homo sapiens.

“Ми використовували геномну інформацію про рослини, які сьогодні живуть, щоб повернутися в минуле і намалювати максимально точну картину довгої історії арабіки, а також визначити, як сучасні сорти, що культивуються, пов’язані один з одним”, — розповів співавтор дослідження професор Віктор Альберт.

Вчені наголосили, що детальне вивчення історії кавових дерев допоможе створити нові сорти, адаптовані до кліматичних змін. Арабіка є основою 60% кавових продуктів у світі, але опинилась під загрозою зникнення.

Як розповідало раніше BitukMedia, глобальне потепління ставить під загрозу виробництво кави у всіх країнах, де її вирощують. Улюблений напій людства може перейти в розряд дефіциту і сильно зрости в ціні. Про це заявляють австралійські вчені з агентства CSIRO та Університету Південного Квінсленду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі